Sałatka ziemniaczana Ewy Wachowicz. Będzie królować na każdej imprezie

Nie tylko my, Polacy, "poważamy" ziemniaki. Będąc w Austrii czy w Niemczech niejednokrotnie  jadłam potrawy z wykorzystaniem kartofli. Poniżej moja propozycja na sałatkę inspirowaną recepturą rodem z Austrii.

Kartoffelsalat - sprawdzony przepis
Kartoffelsalat - sprawdzony przepis123RF/PICSEL

Składniki na sałatkę ziemniaczaną:

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • rukola
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach - bacząc, by się nie rozgotowały! 
  2. Wody nie solić, bo skórka solidnie chroni je przed penetracją soli. 
  3. Po ugotowaniu kartofle obrać, pokroić w zgrabne talarki i przełożyć do miski. 
  4. Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć w niej pokrojony w kosteczkę boczek. 
  5. Gdy się lekko zezłoci, wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie miękka i przezroczysta. 
  6. Patelnię zdjąć z ognia, zawartość przełożyć do miski z ziemniakami. 
  7. Smak po smażeniu wymyć octem winnym, wlać do miski. 
  8. Następnie dorzucić korniszony pokrojone w drobną kostkę. W ciepłym bulionie rozpuścić łyżkę musztardy i takim sosem polać ziemniaczaną sałatkę. 
  9. Delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, po czym zostawić, by wszystko ładnie się zmacerowało.
  10. Do sałatki można dodać jeszcze kilka listków rukoli - w smaku jest lekko gorzkawa, więc doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami austriackiego specjału.
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe
"Zbliżenia". Arek Jakubik o "chorobie na Polskę", nowych projektach i współpracy z synamiINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas