Sabich – kęs Bliskiego Wschodu

Potrzeba jest matką wynalazku. Jednym z nich jest sabich – uwielbiany na Bliskim Wschodzie poranny przysmak. Grillowany bakłażan, jajko na twardo i doskonałe sosy zamknięte w pysznym chlebku pita. Takim śniadaniem warto się zainspirować!

Sabich
Sabichmateriały prasowe

Pomysł na kanapkę sabich narodził się w głowie sprytnego irańskiego kucharza. Podejrzał on, że jego sąsiedzi przygotowują duże ilości jedzenia w przeddzień szabatu. Ponieważ nie wolno im tego dnia rozpalać ognia ani gotować, naszykowane zawczasu potrawy musiały dobrze smakować także na zimno. Gotowali więc dużo jaj, bakłażana i ziemniaków. Zainspirowany tymi składnikami kucharz stworzył sabich - od arabskiego słowa "śniadanie". Aby ułatwić konsumpcję, grillowane plastry bakłażana i gotowane jajka umieścił w picie. Arabskiego charakteru nadają sabichowi dodatki - sos mango, tahini lub hummus. Wkrótce sabich stał się wegetariańskim streetfoodowym bestsellerem, ustępując pierwszeństwa jedynie... falafelowi.

Sposób przygotowania

1. W misce połącz i dokładnie wymieszaj sok z cytryny, tahini i wodę. Woda powinna być bardzo zimna! Gotowy sos odstaw do lodówki.

2. Bakłażana pokrój na grube, ok. 1cm plastry, posyp solą i odstaw na chwilę, by pozbyć się nadmiaru wody.

3. Ugotowane jajka pokrój w plastry, a cebulę w pióra.

4. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej odrobinę oliwy i z obu stron podsmaż plastry bakłażana. Powinny być miękkie i dobrze przypieczone.

5. Do każdej pity nałóż 3 łyżki hummusu i rozsmaruj we wnętrzu. Następnie wypełnij je grillowanym bakłażanem, plastrami jajka i cebulą.

6. Wierzch każdej z pit posyp pietruszką i polej sosem tahini. Smacznego!

Kanapka hiszpańskaInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas