Ryżowe kulki cynamonowo-migdałowe

Na zrobienie takiego deseru nie stracisz za dużo czasu, a efekty przerosną twoje oczekiwania. Ryżowe kulki cynamonowo-migdałowe rozpływają się w ustach. Ich smak zachwyci nawet wybrednego smakosza.

Kulki ryżowe mogą być pysznym deserem, ale też drugim daniem.
Kulki ryżowe mogą być pysznym deserem, ale też drugim daniem. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 dkg ryżu
  • 1  i 1/2 szklanki mleka
  • laska wanilii
  • cynamon
  • starta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 żółtka
  • drobno posiekana smażona skórka pomarańczowa
  • cukier
  • cynamon mielony
  • 5  dkg migdałów krojonych

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować z mlekiem, laską wanilii, cynamonem, skórką z cytryny oraz łyżeczką masła. Migdały drobniutko posiekać. Żółtka z cukrem ubić w garnku, na małym ogniu, na puszystą masę. Migdały i skórkę z pomarańczy dodać do masy z żółtek i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ugotowany na gęsto ryż.

Deser nabierać łyżką do lodów, otaczać w posiekanych migdałach i cynamonie. Podawać na ciepło lub schłodzone.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas