Ryżowe kulki cynamonowo-migdałowe
Na zrobienie takiego deseru nie stracisz za dużo czasu, a efekty przerosną twoje oczekiwania. Ryżowe kulki cynamonowo-migdałowe rozpływają się w ustach. Ich smak zachwyci nawet wybrednego smakosza.
Kulki ryżowe mogą być pysznym deserem, ale też drugim daniem. 123RF/PICSEL
Składniki:
- 10 dkg ryżu
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- laska wanilii
- cynamon
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka masła
- 3 żółtka
- drobno posiekana smażona skórka pomarańczowa
- cukier
- cynamon mielony
- 5 dkg migdałów krojonych
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować z mlekiem, laską wanilii, cynamonem, skórką z cytryny oraz łyżeczką masła. Migdały drobniutko posiekać. Żółtka z cukrem ubić w garnku, na małym ogniu, na puszystą masę. Migdały i skórkę z pomarańczy dodać do masy z żółtek i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ugotowany na gęsto ryż.
Deser nabierać łyżką do lodów, otaczać w posiekanych migdałach i cynamonie. Podawać na ciepło lub schłodzone.