Ryż: Jak i ile gotować, zastosowanie, właściwości

Ryż stanowi jedno z najważniejszych zbóż na świecie i podstawę wyżywienia ludności w wielu krajach. Jest uprawiany na polach ryżowych w ponad stu krajach. Z roku na rok, ryż dzięki swoim składnikom odżywczym staje się coraz bardziej wartościowy również Polsce. <b> Co wytwarzamy z ziaren ryżu? </b> Do głównych produktów wytwarzanych z ryżu zalicza się: płatki, wafle, napoje, syropy, desery, kosmetyki oraz alkohole. Produkty pochodzenia ryżowego są dostępne w każdym sklepie i nie ma problemu z ich zakupem.

Ryż to bogactwo minerałów
Ryż to bogactwo minerałów &copy;123RF/PICSEL

Wartości odżywcze ryżu

Ryż gotuj nie za długo
&copy;123RF/PICSEL

Ryż jest idealnym pożywieniem dla osób dbających o prawidłową wagę i osób będących na diecie. Ryż, zwłaszcza ten niełuskany, dostarcza do naszych organizmów cennych wartości odżywczych oraz stanowi świetny składnik monodiet, diet redukcyjnych, a także jadłospisu wegan, cukrzyków i alergików.

Ryż to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, czyli źródła energii. Znajduje się w nim również potas, magnez, żelazo i cynk. Co ważne, ryż jest również źródłem witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina E oraz błonnika.

Zalety jedzenia ryżu

Warto wiedzieć, że ryż jest źródłem energii i stanowi podstawę pożywienia dla dużej części ludności na świecie.

Jeśli zmagasz się z chorobami jelit, powinieneś stosować dietę bogatą w ryż i produkty jego pochodzenia. Ryż jest bardzo lekkostrawny i można go jeść również w czasie biegunek. Ale pamiętaj, że zbyt duże ilości ryżu mogą powodować zaparcia.

Ryż zawiera także skrobię i to w dużych ilościach. Warto o tym pamiętać i spożywać ryż na ciepło. Zimna skrobia przyjmuje postać opornej, która nie ulega strawieniu w jelicie cienkim, za to ulega fermentacji w jelicie grubym. Pokarmy bogate w skrobię najlepiej trawione są od razu po ugotowaniu. Wiąże się to zatem z przyswajaniem możliwie największej ilość energii (kalorii) z takiego pokarmu. Skrobia powoduje też, że ryż się po prostu klei w czasie gotowania. Dlatego pamiętaj, aby przed gotowaniem ryżu opłukać go pod bieżącą, zimną wodą.

Ryż jako dodatek do potraw

Ryż gotuj nie za długo
&copy;123RF/PICSEL

Ryż jest potrawą, którą bardzo prosto i szybko można ugotować. Jeśli zastanawiasz się, jaki dodatek dobrać do różnych, innych potraw, śmiało możesz postawić na ryż. Idealnie komponuje się z mięsem, sosami i warzywami.

Jak gotować ryż?

Na rynku spożywczym dostępny jest ryż pakowany w woreczkach. Woreczek wrzuca się do gotującej się wody, następnie gotuje przez około 20 minut pod przykryciem, a później wystarczy tylko odcedzić i gotowe.

Od czasu do czasu warto zastąpić ryż w porcjowanych torebkach na ten pakowany w kilogramowe torebki.

Sypki ryż jest dużo lepszy w smaku, jednak jego sposób gotowania może sprawiać problemy. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak ugotować ryż na sypko.

Gotowanie ryżu na sypko

Ryż jest uniwersalną podstawą dań
&copy;123RF/PICSEL

Przeczytaj poniższe informacje, a gotowanie ryżu nie będzie już dla ciebie problemem.

1. W pierwszej kolejności ryż dokładnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Jeśli płuczesz ryż, pozbawiasz go skrobi, która odpowiada za sklejanie się ryżu.

2. Pamiętaj, że na 1 szklankę ryżu musisz przygotować 1,5/2 szklanki wody. Jeśli potrzebujesz, aby ryż był bardziej miękki, użyj 2 szklanki wody. Miękki ryż jest idealny do obiadu, np. wtedy, kiedy chcesz zastąpić nim ziemniaki. Natomiast jeśli gotujesz ryż do sałatki, dobrze jeśli będzie on nieco bardziej sypki, dlatego wykorzystaj 1,5 szklanki wody.

3. Do garnka, w którym będziesz gotować ryż, wlej wodę, dodaj olej oraz szczyptę soli i zagotuj.

4. Do gotującej się wody, dodaj dokładnie przepłukany ryż. Pamiętaj, aby mieszać swoją potrawę, po to, aby ryż się nie przypalił.

5. Kiedy ryż zacznie się gotować, zmniejsz gaz i przykryj garnek pokrywką. Ryż gotuj 12-15 minut. (Przykrycie nie pozwala wydostać się parze, a ryż może w tym czasie wchłaniać wodę).

6. Po 12-15 minutach przechyl garnek i sprawdź, czy ryż pochłonął wodę. Ryż zdejmij z ognia, odłóż pokrywkę i nakryj garnek ściereczką.

Przed nałożeniem ryżu na talerze, wymieszaj go widelcem. Unikniesz w ten sposób nieapetycznego efektu sklejania się ziarenek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas