Ryba po grecku wyjdzie idealna. Najsmaczniejszy gatunek ryby do wigilijnej potrawy

Agata Zaremba

Opracowanie Agata Zaremba

Niektórzy nie wyobrażają sobie wigilijnego stołu bez ryby po grecku. Ta smaczna potrawa przyrządzona z duszonych na oliwie warzyw, aromatycznego sosu i ryby doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pamiętajmy jednak, że wybór odpowiedniej ryby jest kluczowy, aby osiągnąć najlepszy smak tej potrawy. Jaką rybę wybrać?

Jaka ryba najlepiej sprawdzi się w rybie po grecku?
Jaka ryba najlepiej sprawdzi się w rybie po grecku?123RF/PICSEL

Ryba po grecku na wigilijnym stole. Jaki gatunek wybrać?

Do przygotowania idealnej ryby po grecku, musimy wybrać rybę chudą. W przeciwnym razie będzie się ona źle komponować z duszonymi na tłuszczu warzywami. Zgodnie z opinią wielu doświadczonych kucharzy doskonałym wyborem do ryby po grecku jest miruna. 

Miruna, pochodząca z Oceanu Spokojnego i poławiana przez Australijczyków, należy do ryb morszczukowatych. Ryba ta ma bardzo delikatne mięso, a jego smak świetnie komponuje się z warzywami. Poza tym miruna nie ma tak intensywnego zapachu, przez co nie przytłacza tego dania rybnym aromatem. Dodatkowo miruna ma stosunkowo niewiele ości, dzięki czemu nie musimy martwić się o nieprzyjemne niespodzianki podczas jedzenia.

Chude mięso miruny idealnie komponuje się z duszonymi warzywami
Chude mięso miruny idealnie komponuje się z duszonymi warzywamiMarianna OSKO/East NewsEast News

Jakie inne ryby sprawdzą się w tym daniu?

Inne gatunki ryb, które doskonale sprawdzają się w tej potrawie to:

  • Dorsz: popularna ryba, która również świetnie nadaje się do tego dania. Jednakże należy uważać podczas jego smażenia, ponieważ jest on podatny na wysuszenie. Jeśli jednak podsmażymy go zbyt mocno, jego smak może stać się nieprzyjemny.  
  • Mintaj: jego delikatny smak i konsystencja sprawiają, że dobrze współgra z warzywami i przyprawami.
  • Morszczuk: Jego mięso jest delikatne, a filety zazwyczaj są stosunkowo mało ościste.

Jakich ryb unikać w rybie po grecku?

Przygotowując na święta Bożego Narodzenia rybę po grecku należy jednak unikać gatunków takich jak panga czy ryba maślana. Ich wartości odżywcze i metody hodowli niekiedy pozostawiają wiele do życzenia. Ryba maślana, dodatkowo, może wywoływać alergie i nieprzyjemne reakcje układu pokarmowego.

„Zdrowie na widelcu”: Dobrze uwędzona ryba pachnie dymem. Uwaga na maślaną!Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas