Ryba dla dzieci

Czas przygotowania ok. 45 min; porcja – 490 kcal.

Taką rybkę dzieci chętnie zjedzą
Taką rybkę dzieci chętnie zjedzą123/RF PICSEL

1. Filety z ryby morskiej (np. z dorsza, mintaja, karguleny) rozmroź, pozostaw do ocieknięcia, a potem zmiksuj lub przepuść przez maszynkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z masą rybną.

2. Dodaj 2-3 łyżki bułki tartej oraz jedno całe jajko. Masę starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą i przyprawą do ryb. Powstałą masę rozsmaruj na tacce lub większym talerzu, wstaw do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Następnie wyjmij i foremką w kształcie ryby wytnij kotlety. Możesz też uformować rybki w rękach lub wyciąć kształt nożem.

3. Kotleciki obtocz w mące. W misce roztrzep dwa pozostałe jajka. Do drugiej miseczki wsyp resztę bułki tartej. Kotleciki w kształcie rybek zanurzaj w jajku, a potem obtaczaj w bułce. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Wyjmuj na papierowe ręczniczki, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

4. Osącz na sicie po kilka łyżek kukurydzy oraz groszku. Obgotuj w posolonej wodzie kilka różyczek brokułu. Warzywa wymieszaj z łyżką masła. Przygotuj talerzyki (najlepiej niebieskie, jak woda).

Na dole umieść szczypiorek i warzywa z masłem. Będą one imitować porośnięte glonami dno stawu. Ułóż rybki. Z reszty groszku zrób „bąbelki powietrza”.

Curry z dorszemInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas