Rozsmakuj się w Walentynkach

Walentynki to święto nie tylko dla dorosłych. Dzieci uwielbiają obdarowywać tych, których kochają, a Dzień Świętego Walentego to doskonały pretekst, by nauczyć je trafiać do serc najbliższych różnymi gestami w tym m.in. przez żołądek. Maluchy z pewnością docenią wspólny wieczór spędzony na przygotowywaniu pysznej kolacji czy słodkiego deseru, a smak Święta Zakochanych zapamiętają na długo.

Wspólne pieczenie lasagne z mlekiem kokosowym, przygotowywanie słodkich czekoladowych trufli, a nawet szykowanie wyjątkowego śniadania może być doskonałym pomysłem na rodzinne spędzanie Walentynek. We wspólne gotowanie warto włączyć najmłodszych domowników. Z pewnością wielką radość sprawi im poznawanie przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur i odkrywanie ulubionych smaków ich najbliższych. Dla rodziców to doskonała sposobność, by zadbać o właściwy posiłek dziecka, a przy okazji przekazać kilka cennych rad.

Reklama

Wyjaśniając dzieciom zasady prawidłowego odżywiania, pomagamy im kształtować dobre nawyki żywieniowe od najmłodszych lat. Jest to idea, którą realizuje program "Lubella inspiruje i edukuje". Jego celem jest edukacja uczniów polskich szkół podstawowych i gimnazjów na temat roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz uświadamianie im, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. W tegorocznej edycji programu wzięło udział ponad 100 000 dzieci. To rekordowa liczba. Autorzy kampanii podkreślają jednak, że nawyki żywieniowe przede wszystkim wynosi się z domu, a do zaszczepiania dzieciom zasad prawidłowego odżywiania należy wykorzystywać każdą okazję. Z okazji Walentynek zespół ekspertów przygotował więc kulinarne inspiracje: pyszne i proste w przygotowaniu. Takie, które można wykonać razem z dzieckiem.

- Planując walentynkowe menu warto zwrócić uwagę, aby zawierało ono jak najwięcej produktów zbożowych, które są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. Szczególnie duże znaczenie ma to w przypadku dzieci, ponieważ składniki zawarte w produktach zbożowych poprawiają odporność, działają przeciwwirusowo, wspomagają koncentrację i dają dzieciom siłę do nauki przez cały dzień. Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania należy sięgać po produkty zbożowe kilka razy dziennie - zwraca uwagę dietetyk Anna Różyk.

Pomysły na walentynkowe pyszności z wykorzystaniem produktów zbożowych

Walentynkowa kolacja: Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

Odkryjcie wspólnie nowe smaki, przygotowując pyszną, lekko orientalną w smaku, rodzinną kolację.

Składniki

  • Makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania
  • mozarella 300 g
  • bakłażan 1 sztuka
  • duża cukinia 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • imbir
  • kolendra 1 pęczek
  • pomidory krojone Łowicz 1 puszka
  • mleko kokosowe 2 puszki
  • olej rzepakowy
  • masło 3 łyżki
  • curry w proszku 4 łyżki
  • mąka Lubella 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 60 minut

Przygotowanie

1. Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Następnie paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut.

2. W międzyczasie przesmaż masło z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe - ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry.

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałóż resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.

Walentynkowa kolacja gotowa!

Walentynkowe słodkości: trufle czekoladowe

Z przepisu wychodzi ok. 20 trufli wielkości orzecha włoskiego. Wspaniały walentynkowy deser lub pyszny prezent na Dzień Zakochanych.

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 1 szklanka mąki pszennej Lubella Puszysta Krupczatka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Składniki na skórkę kandyzowaną

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mascarpone
  • 30 ml likieru pomarańczowego
  • kakao do obtoczenia kulek

Przygotowanie

1. W jednej misce umieścić suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlać do suchych i mieszać do połączenia składników. Przełożyć do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić na dzień do ostudzenia i przeschnięcia.

2. Za pomocą obieraka do jarzyn, obrać pomarańcze ze skórki. Skórkę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok.2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut. Odcedzić skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudzić.

3. W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy
i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, kakao czy likieru. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki, można odmierzać porcje ręcznie lub za pomocą gałkownicy do lodów.

4. Gotowe kulki obtaczać w kakao.

Dla tych, którzy w Walentynki robią sobie wolne: śniadanie OMBRE

Danie możecie przygotować z dziećmi wieczorem, włożyć do lodówki i rano zjeść wspólnie gotowe, walentynkowe śniadanie. Można także przyrządzić je rano, ponieważ zmiksowanie składników na poszczególne warstwy, zajmuje dosłownie chwilkę.

Składniki na warstwę fioletową

  • 4 łyżki borówek
  • 3 łyżki jagód
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka miodu

Składniki na warstwę różową ciemnę

  • mały gotowany burak (ok. 80 g)
  • garść malin (ok. 60 g)
  • 2 łyżki pestek granatu

Składniki na warstwę różową jasną

  • 40 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
  • 6-7 truskawek (ok. 90 g)
  • łyżka jogurtu greckiego

Składniki na wierch

  • 20 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
  • świeże owoce do ozdoby

Jagody zmiksuj z jogurtem greckim i miodem. Wymieszaj z całymi borówkami i przełóż do wysokich szklanek. Ugotowanego buraka zmiksuj z malinami. Przełóż na warstwę fioletową i posyp pestkami granatu. Truskawki zmiksuj z jogurtem i płatkami Lubella Mlekołaki Miodo Kółka. Nałóż do szklanek, a z wierzchu posyp resztą płatków i ozdób owocami.

Pyszne i wyjątkowe śniadanie gotowe!

Dowiedz się więcej na temat: Walentynki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje