Rogaliki według Anny

Domowe rogaliki są jeszcze smaczniejsze niż ich odpowiedniki dostępne w cukierniach. Oto dowód.

Bardzo delikatne w smaku i nie za słodkie
Bardzo delikatne w smaku i nie za słodkieINTERIA.PL

1. Rozczyn: W szklanej misce łączymy drożdże, łyżkę cukru, połowę szklanki lekko ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki, mieszamy składniki, nakrywamy naczynie czystą ściereczką i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 20 min.

2. Ciasto: Do wyrośniętego rozczynu wlewamy pozostałe mleko, wsypujemy stopniowo mąkę, wbijamy 3 jajka, dodajemy cukier. Wyrabiamy ciasto ręcznie w misce, stopniowo dosypując mąkę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i kontynuujemy czynność jeszcze przez chwilę. Wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy je na blacie, aż stanie się gładkie i lśniące. Ponownie umieszczamy je w misce, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 min.

3. Dzielimy gotowe ciasto na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy formując koło. Każde koło dzielimy nożem na osiem równych trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy dżemem. Formujemy rogaliki zwijając je od szerszej strony, następnie wyginając i nadając kształt rogalika (końce ciasta zbliżamy do siebie i samą cienką końcówkę podwijamy pod spód). Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, osypujemy wiórkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (w opcji tylko dół piekarnika) do momentu lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas