Racuchy z jabłkami

Racuchy są smaczne zarówno w wersji solo, jak i z rozmaitymi dodatkami. Możliwości jest naprawdę wiele! Tradycyjne placuszki z kawałkami jabłek to bez wątpienia popisowe danie z przepisów naszych babć i mam.

Są przepyszne!
Są przepyszne! 123RF/PICSEL

1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.

2. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtko, masło, resztę mleka, spirytus, cukier waniliowy i skórkę. Ciasto wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni, potem przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.

3. Do ciasta dodać jabłka, znów wymieszać. Ciasto nabierać łyżką, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Gotowe racuszki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas