Pyszny obiad na kilka dni. Węgierskie leczo cukiniowo-paprykowe

Od wielu lat w polskich daniach obserwujemy inspiracje czerpane ze światowych kuchni. Nie inaczej jest z leczo, które często przyrządza się w okresie wiosenno-letnim. Danie oryginalnie wywodzi się z Węgier, jednak Polacy dostosowali recepturę pod własne upodobania. Odpowiednie połączenie sezonowych warzyw, aromatycznego mięsa oraz przypraw tworzy na talerzu smakowitą mieszankę. Jak przygotować leczo w domu? Podpowiadamy.

Jak przygotować leczo z cukinii i papryki?
Jak przygotować leczo z cukinii i papryki?123RF/PICSEL

Skąd się wzięło leczo?

Leczo, czyli nazwa kultowego dla Węgrów dania oznacza dosłownie połączenie papryki oraz pomidora. Potrawa powstała w północnych Węgrzech, a następnie stopniowo zyskiwała uznanie u wszystkich grup społecznych, zarówno tych najbiedniejszych, jak i bardzo bogatych. Klasyczne węgierskie leczo to aromatyczny gulasz warzywny z odrobiną sosu pomidorowego, doprawiony sproszkowaną papryką. W polskiej wersji nie może zabraknąć kiełbasy, Węgrzy dopuszczają jedynie odrobinę kiełbasy paprykowej, gdyż leczo uważane jest za dodatek do głównego dania mięsnego.

Leczo z cukinii i papryki - lista zakupów

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania leczo z papryki i cukinii?
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania leczo z papryki i cukinii?123RF/PICSEL

Dojrzałe i pełne smaku cukinie warto wykorzystać do przygotowania jednogarnkowego i bardzo sycącego dania, jakim jest leczo. Mieszanka warzyw, mięsa oraz odpowiednio dobranych przypraw nadaje potrawie charakteru. Spora ilość dania uwalnia nas od konieczności codziennego gotowania, zapewniając posiłki na kilka dni.

Składniki:

  • 3 duże cukinie
  • 3 czerwone papryki
  • 2 duże białe cebule
  • 3 duże pomidory
  • 500 g kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu

Domowe leczo - przepis krok po kroku

  1. Cukinie dokładnie myjemy pod chłodną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i odcinamy końce. Jeśli warzywa mają miękką skórkę, nie musimy jej obierać.
  2. Każdą cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie połówki na plasterki o grubości ok. 5-6 mm.
  3. Do średniej wielkości miski wsypujemy przyprawy: oregano, majeranek, sól, słodką paprykę oraz pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
  4. Cebule obieramy i szatkujemy na większe kawałki. W kolejnym kroku wrzucamy je do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażymy na średniej mocy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy kolejne 10 minut bez pokrywki.
  6. Gdy kiełbasa ładnie się zrumieni, dodajemy cukinię z przyprawami, pokrojoną paprykę, wyciśnięty czosnek oraz wodę. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez 20-25 minut.
  7. Kiedy cukinia zmięknie, dorzucamy do środka sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na większe kawałki pomidory. Delikatnie mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 5 minut.
  8. Gotowe leczo na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie możemy podawać solo lub z dodatkiem pieczywa, ryżu oraz kaszy. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas