Puree z dyni, jabłka i banana (powyżej 6 miesięcy)

Oto prosty przepis, który jest połączeniem 3, bogatych w składniki odżywcze produktów!

Dynia - jest antyoksydantem i bogatym źródłem beta-karotenu
Jabłko - łatwe do strawienia, a na dodatek uważane przez niektóre źródła, jako środek zapobiegający astmie
Banan - źródło bardzo dużej ilości witamin i minerałów

Przed podaniem dziecku puree, należy uprzednio sprawdzić, jak będzie ono reagować na każdy ze składników z osobna.

Co potrzebujemy?

Reklama

½ szklanki świeżej dyni (obranej i pokrojonej w kawałki; warto wybierać te fragmenty dyni, które są bliżej miąższu, a dalej od skórki, przy której będzie więcej włókien)
1 jabłko
1 banan

Jak robimy?

Krok 1: Pokrojoną w plastry dynię wsypujemy do parowaru lub garnka do gotowania na parze i gotujemy.
Krok 2: Pod koniec gotowania dyni, dodaj do niej jabłko.
Krok 3: Kiedy dynia i jabłko będą ugotowane, wyrzucamy je z sitka do miski, w której będziemy ucierać składniki na jednolitą masę. Dodajemy pokrojonego w plastry banana.
Krok 4: Wszystko razem miksujemy.
Krok 5: Powstałą masę studzimy przez ok. 10 minut, następnie możemy oprószyć lekko cynamonem i podać maluszkowi.

Puree ma konsystencję kisielu i jest naturalnie słodkie. Na pewno będzie smakować naszym pociechom!



Dowiedz się więcej na temat: puree

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje