Puchate ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Doskonale balansuje smak kwaśny ze słodkim

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Pojawienie się pierwszych smukłych łodyg rabarbaru w ogrodach to znak, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie zalicza się do warzyw, ale nie przeszkadza mu to grać pierwszych skrzypiec w wiosenno-letnich wypiekach. Doskonale smakuje zwłaszcza w aromatycznym cieście drożdżowym, schowany pod szczodrą warstwą kruszonki. Jak przygotować wyborne ciasto z rabarbarem i kruszonką? Przedstawiamy kultowy przepis.

W jaki sposób przygotować najpyszniejsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką?
W jaki sposób przygotować najpyszniejsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką?123RF/PICSEL

Przygotowanie rabarbaru do ciasta drożdżowego

Świeże i młode łodygi rabarbaru na ogół nie wymagają obierania. Możemy pokroić je na mniejsze części i umieścić w cieście. Jeśli jednak nie jesteśmy zwolennikami pozostawiania skórki, a także chcemy uniknąć niepotrzebnych włókien w cieście, możemy się ich pozbyć. Jak obrać rabarbar? Zaczynamy od oderwania liści i opłukania łodyg pod zimną i bieżącą wodą. W kolejnym kroku osuszamy je ręcznikiem i odcinamy zdrewniałe końcówki.

Dopiero na samym końcu przechodzimy do obierania. Najlepiej zrobić to za pomocą niewielkiego noża, którym chwycimy włókna w dolnej części łodygi i pociągniemy je w górę. Tak przygotowany rabarbar idealnie nadaje się do ciasta drożdżowego. Zanim jednak wyląduje w masie lub ozdobi jej wierzch, warto pokroić go w kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm. Okazuje się, że nie bez znaczenia dla ciasta jest także kolor rabarbaru. Im bardziej czerwony, tym słodszy. Intensywnie zielony pozostawi mocno kwaśny posmak na języku.

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe połączone z kwaskowatym rabarbarem i słodką kruszonką to kwintesencja wiosenno-letnich przysmaków. Aromat unoszący się podczas pieczenia sprawia, że ze zniecierpliwieniem czekamy na możliwość spróbowania pierwszego kawałka. Już teraz możemy zagwarantować, że na jednym z pewnością się nie skończy.

Drożdżowe ciasto z rabarbarem samo znika z talerzy
Drożdżowe ciasto z rabarbarem samo znika z talerzy123RF/PICSEL

Składniki na zaczyn

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto

  • 650 g mąki pszennej
  • 5 żółtek jaj
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 700 g rabarbaru
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką

  1. Do czystej miseczki wsypujemy dwie łyżki mąki, dodajemy jedną łyżkę cukru, cztery łyżki ciepłego mleka oraz świeże lub suche drożdże.
  2. Całość dokładnie rozcieramy łyżką i odstawiamy w suche i ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. W tym czasie na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.
  3. W dużej misce umieszczamy 650 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, żółtka z pięciu jaj, szklankę ciepłego mleka, podrośnięty zaczyn, szczyptę soli i miękkie masło.
  4. Ciasto dokładnie mieszamy i zaczynamy wyrabiać ręką. Możemy w tym celu użyć także specjalnego haka do ciasta drożdżowego.
  5. Skąd wiadomo, że ciasto drożdżowe jest już gotowe? Powinno zamienić się w elastyczną i pachnącą kulę.
  6. Miskę z ciastem przykrywamy folią lub ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie powinno urosnąć nawet trzykrotnie.
  7. Idealnie wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by pozbyć się nadmiaru gazu i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Kiedy ciasto ponownie lekko podrasta, zabieramy się za przygotowanie rabarbaru. Odcinamy końce i dokładnie obieramy całe łodygi ze skórki.
  9. Obrane łodygi kroimy na niewielkie kawałki, a następnie układamy je na wierzchu surowego ciasta drożdżowego.
  10. Ostatni krok polega na przygotowaniu kruszonki. W tym celu rozcieramy w palcach mąkę z masłem i cukrem, a następnie posypujemy ciasto.
  11. Formę z ciastem umieszczamy na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez godzinę lub do uzyskania suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu nie wyciągajmy ciasta od razu z piekarnika. Zacznijmy od lekkiego uchylenia drzwiczek i pozostawmy je na ok. 15-20 minut. Tym sposobem ciasto nie opadnie.
  13. Gotowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką możemy dodatkowo posypać z wierzchu odrobiną cukru pudru. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Placek z rabarbaremPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas