Ptasie mleczko

W taki upał mamy ochotę na coś lekkiego. Zróbmy zatem ptasie mleczko.

Możesz je zrobić na biszkopcie
Możesz je zrobić na biszkopcie 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Jaja sparz, rozbij, oddziel białka od żółtek. Żelatynę rozpuść w 1/2 litra ciepłej (lub gorącej) wody. Następnie rozlej ją do trzech naczyń i odstaw do zupełnego wystygnięcia. 2. Przygotuj masy. Jako pierwszą jasną masę z żółtek: 3 żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru. Dodaj pianę z 2 jaj i żelatynę z jednego naczynia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jako drugą przyrządź masę czekoladową: 3 żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru. Dodaj pianę z 2 jaj i ostudzoną żelatynę z jednego naczynia. Dodaj 3 łyżki kakao. Czas na trzecią masę - śmietankową: śmietanę ubij z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodaj pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny. Na spód małej blaszki wylej masę żółtkową i odczekaj, aż zgęstnieje. Następnie wyłóż na nią masę czekoladową. Gdy zastygnie - wyłóż ostatnią masę - śmietankową. Naczynie wstaw do lodówki i poczekaj, aż całość zastygnie. 3. Przygotuj czerwoną galaretkę według przepisu na opakowaniu. Schłodź ją i gdy zacznie tężeć, wyłóż ją na wierzch ptasiego mleczka. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki. Udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 350 kalorii 

Czekoladowy deser z chia - wyborne domowe piankiInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas