Pstrąg z migdałami - Maciej Kuroń

Świetnie sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji.

Pstrag z migdałami
Pstrag z migdałami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 pstrąg lub dwa filety na osobę
  • 1 łyżka sparzonych i obranych migdałów lub płatków migdałowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól, pieprz
  • świeża mięta i cząstki cytryny do przybrania

Przygotowanie:
Sprawioną rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Zdejmujemy z patelni, ale nie dopuszczamy do ostygnięcia. Na patelnię wrzucamy migdały i smażymy, aż pięknie się zezłocą.

Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę i listki świeżej mięty. Polewamy masłem z migdałami. Do smażonych migdałów dobrze jest dodać "naparstek" koniaku lub winiaku.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas