Przepyszne ciasto z jogurtu

Ciasto jogurtowe jest puchate i delikatne. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

Smakuje wyjątkowo
Smakuje wyjątkowo 123RF/PICSEL

Białka ubić ze szczyptą soli i 7,5 dag cukru. Pianę połączyć z żółtkami. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie przemieszać łyżką. Ciasto przelać do blachy (24x24 cm) wyłożonej pergaminem. Piec 12-15 minut w 175°C. Połowę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt naturalny wymieszać z 6 dag cukru. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Dodać do jogurtowej masy.

Ubić 25 dag śmietany, połączyć ją z tężejącą masą i rozsmarować na cieście. Chłodzić godzinę w lodówce. Resztę żelatyny namoczyć. Gdy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Wymieszać ostrożnie z jogurtem waniliowym. Resztę śmietany ubić na sztywno. Dodać do tężejącej masy. Rozsmarować na stężałej warstwie z jogurtu naturalnego. Ciasto schłodzić w lodówce. Ozdobić rurkami waflowymi.

Ciasto czeskieInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas