Przedwojenna kasza zapiekana z serem. Lepsza od kopytek

Gabriela Kurcz

Opracowanie Gabriela Kurcz

Zapiekana kasza z serem według przepisu z 1929 roku to pyszny dodatek do obiadu i kolacji lub pomysł na pożywną przekąskę. Danie zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem - już zasłużyło na miano kulinarnego hitu!

Przedwojenne danie na bazie kaszy manny zaskakuje smakiem
Przedwojenne danie na bazie kaszy manny zaskakuje smakiem 123RF/PICSEL

Polska kuchnia przedwojenna znana była z kreatywności, bogatych składników i zaskakujących receptur na dosłownie każdą kieszeń. Jak pisze Monika Śmigielska, autorka "Kuchennego kredensu":

Kulinarną ciekawość Polek szczególnie dobrze widać było na łamach magazynów dla Pań z początków XX wieku czytając listy do redakcji z rozlicznymi prośbami o publikację przepisów, odpowiadających na konkretne, codzienne dylematy czytelniczek. To właśnie ta „życiowość” odróżniała je od receptur, które znaleźć można było w książkach kucharskich. Te bywały zazwyczaj bogatsze, tradycyjne, wymagające czasu i całej listy składników. Jednym słowem – zupełnie tak, jak dzisiaj.

Autorka podzieliła się z czytelnikami jednym z przepisów, który znalazła w gazecie dla pań na bazie kaszy, jajek i ostrego sera. To przepis na zapiekane kluski, przypominające kopytka lub włoskie Gnocchi alla romana. Jak je przygotować?

Kasza zapiekana z serem

Przygotowanie:

1. Ugotuj bardzo gęstą kaszkę w proporcji 1 szklanka kaszy na 3 szklanki płynu. Dokładnie wymieszaj, przykryj rondel pokrywą i pozostaw w cieple aż lekko przestygnie.

2. Przełóż do miski, dodaj starty ser i jajka. Wymieszaj i rozsmaruj równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do stężenia, najlepiej w lodówce.

3. Gdy masa zupełnie zastygnie, wyjmij z formy i pokrój na kształt leniwych pierogów lub okręgów. Tak przygotowane, ułóż warstwowo w naczyniu do zapiekania, przesypując obficie kawałkami masła i tartym serem.

4. Posyp z wierzchu niewielką ilością bułki tartej, obłóż kawałeczkami masła i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 25-30 minut.

Smacznego! 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas