PRL-owski rarytas. Czekoladowy deser bez grama prawdziwej czekolady

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Hucznie nazywany blokiem czekoladowym, deser z czasów naszych rodziców i dziadków miał niewiele wspólnego z tworem na bazie prawdziwych ziaren kakaowca. Jego bazę stanowiły dorwane spod lady margaryna, kakao, cukier i mleko w proszku. Część osób z sentymentu przygotowuje słodką przekąskę do dzisiaj, poddając pierwotny przepis modyfikacjom. Jak zrobić blok czekoladowy w domu? Podpowiadamy.

Tego smaku nie da się zapomnieć!
Tego smaku nie da się zapomnieć!INTERIA.PL

Powstanie bloku czekoladowego

Chude lata PRL-u wiązały się z utrudnionym dostępem do wielu produktów, nie tylko spożywczych. Panie domu wznosiły się na wyżyny kreatywności, chcąc nieco osłodzić życie domownikom.

To właśnie wtedy powstały kotlety z mortadeli, kotleciki jajeczne, a także blok czekoladowy, który bardziej przypominał wyrób czekoladopodobny, a w jego składzie królowały kakao i mleko w proszku. Tradycyjny słodycz z dawnych lat nie zawierał także masła, które zastępowano margaryną. Z brakiem mleka radzono sobie dodatkiem większej ilości wody.

Lista zakupów do deseru

Kakao jest niezbędne do przygotowania bloku czekoladowego
Kakao jest niezbędne do przygotowania bloku czekoladowego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 160 g cukru
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • 3 czubate łyżki kakao w proszku
  • 400 g mleka w proszku
  • 180 g herbatników maślanych typu Petit Beurre
  • opcjonalnie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina suszona, skórka pomarańczowa

Sprawdź: Blok czekoladowy

Blok czekoladowy - przepis

  1. Do niewielkiego garnka wkładamy kostkę masła i podgrzewamy do roztopienia. Dodajemy cukier, płynne mleko i kakao, a następnie dokładnie mieszamy.
  2. Wszystkie składniki podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru i uzyskania gładkiej masy.
  3. W kolejnym kroku ściągamy garnek z palnika, odstawiamy na bok i dajemy mu odpocząć przez 3-4 minuty. W tym czasie masa delikatnie się przestudzi.
  4. Stopniowo dosypujemy mleko w proszku i mieszamy za pomocą miksera ustawionego na średnie obroty.
  5. Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, orzechy włoskie siekamy i dodajemy do masy kakaowej wraz z rodzynkami. Mieszamy za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki.
  6. Blaszkę o wymiarach 10 × 30 cm wykładamy folią spożywczą, wlewamy do niej masę czekoladową i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  7. Gotowy blok kroimy w niewielką kostkę lub paski i zajadamy jako przekąskę lub dodatek do kawy. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Blok czekoladowyPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas