Popularne przyprawy: Kiedy mogą nam zaszkodzić?

Popularne przyprawy i zioła na dobre zagościły w naszych kuchniach. Dzięki nim posiłki są smaczne i aromatyczne. Unoszący się w powietrzu zapach bazylii zaostrza apetyt, dodawany do napojów cynamon rozgrzewa organizm, a mięta gwarantuje orzeźwienie. Przyprawy zawierają wiele cennych substancji o leczniczych właściwościach, ale mogą też szkodzić. Zwłaszcza te spożywane w nadmiarze. Na niektóre przyprawy w szczególności powinny uważać osoby z wrażliwym żołądkiem, wątrobą czy nerkami. Sprawdź, które zioła i przyprawy mogą ci zaszkodzić.

Przyprawy
Przyprawy ©123RF/PICSEL

Masz problemy z żołądkiem? Unikaj tych przypraw

Ostre przyprawy
©123RF/PICSEL

Ostre przyprawy, takie jak pieprz i papryczka chili, nie są polecane osobom z wrażliwym żołądkiem. Nawet niewielka ich ilość może powodować nieprzyjemne dolegliwości związane z podrażnieniem śluzówki przewodu pokarmowego. Pieprzu nie powinny też nadużywać osoby mające problem z nerkami. Papryczka chili spożywana w bardzo dużych ilościach może sprzyjać tworzeniu się nowotworu skóry – znajdująca się w niej kapsaicyna przyspiesza metabolizm, ale stymuluje też komórki skóry do podziału i może sprzyjać ich uszkodzeniu. Należy więc roztropnie stosować ostrą papryczkę w codziennej diecie, nawet gdy nie mamy problemów żołądkowych.

Podrażnienia błony śluzowej żołądka wywołuje również popularna mięta, a także ocet. Z kolei spożywana w nadmiarze gałka muszkatołowa może powodować nudności i bóle brzucha. Dziennie nie powinniśmy jej dodawać do potraw w ilościach większych niż 5 g.

Nie obciążaj serca

Sól i rozmaryn
©123RF/PICSEL

Najpopularniejsza w Polsce przyprawa, czyli sól kuchenna, bardzo niekorzystnie wpływa na układ krążenia. Spożywana w nadmiarze prowadzi do nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i innych chorób serca. Nadużywanie soli podrażnia też układ nerwowy. Dzienna dawka to według naukowców mała, płaska łyżeczka, ale zważywszy na to, że sól znajduje się w wielu produktach spożywczych, większość z nas dostarcza jej znacznie więcej do organizmu.

Sercu szkodzi także spożywana w nadmiarze lukrecja – przyczynia się do usuwania potasu z organizmu, a co za tym idzie, do zwiększenia ciśnienia krwi. Z kolei rozmaryn może powodować zaburzenia krzepliwości krwi. Zawiera kwas salicylowy rozrzedzający krew, który znajduje się m.in. w aspirynie.

Przyprawy, które szkodzą wątrobie

Cynamon
©123RF/PICSEL

Z przypraw powinny też rozsądnie korzystać osoby z wrażliwą wątrobą. Obciążający dla tego narządu jest popularny cynamon. Odpowiedzialna jest za to występująca w nim kumaryna. Najwięcej tej substancji zawiera chiński cynamon kasja, a najmniej oryginalna przyprawa z Cejlonu. Bóle wątroby może powodować także stosowany w nadmiarze kminek oraz liść laurowy, szczególnie w połączeniu z zielem angielskim. Podrażniająco na wątrobę wpływa również gorczyca, a także produkowana na bazie tej przyprawy musztarda. Osoby z chorą wątrobą nie powinny też nadużywać bazylii, ponieważ zawarte w niej substancje mogą przyczynić się do powstawania nowotworu tego narządu.

Uważaj na mieszanki przypraw

Popularne mieszanki przypraw często są niestety gorszej jakości, a ich głównym składnikiem jest sól. Aromat naturalnych ziół i przypraw jest zastępowany wzmacniaczami i ulepszaczami. Dlatego warto zwracać uwagę na etykiety i unikać mieszanek zawierających glutaminian sodu i konserwanty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas