Polskie dania w czołówce najlepszych narodowych kuchni świata 2022 roku!

Pierogi, gołka, bundz, kiełbasa myśliwska staropolska, polędwica, sernik i kapusta zasmażana. Te polskie potrawy znalazły się na doskonałym 14. miejscu prestiżowego podsumowania kulinarnego przygotowanego przez przewodnik turystyczny Taste Atlas.

Polskie pierogi znalazły się na liście najlepszych narodowych kuchni na świecie 2022 roku!
Polskie pierogi znalazły się na liście najlepszych narodowych kuchni na świecie 2022 roku! 123RF/PICSEL

Przewodnik Taste Atlas w swoim corocznym zestawieniu wymienia najciekawsze artykuły spożywcze, potrawy, desery i napoje danego kraju, publikując przy tym recenzje krytyków kulinarnych. Pierwsze trzy miejsca w rankingu za rok 2022 zajęły tradycyjne specjały z Włoch, Grecji i Hiszpanii. Polskie przysmaki - pierogi, gołka, bundz, kiełbasa myśliwska staropolska, polędwica, sernik i kapusta zasmażana - trafiły na wysoką, 14. pozycję. Ulokowały się tuż za daniami portugalskimi, a wyprzedziły dania kuchni niemieckiej.

Czym wygrali Włosi? Przede wszystkim doskonale znanym na całym świecie parmigiano reggiano, czyli dojrzewającym latami parmezanem, a także toskańską szynką wieprzową prosciutto toscano, miękką, pikantną kiełbasą kalabryjską zwaną nduja, risottem ai funghi porcini (z borowikami) i pesto genovese - liguryjskim zielonym sosem na bazie świeżej bazylii.

Na liście znalazła się także gołka
Na liście znalazła się także gołka ©robson309/123RF.COM123RF/PICSEL

W rankingu zaprezentowano 95 kuchni. Można więc uznać, że te z końca listy uznano za najmniej smakowite. Powody do zmartwienia, a może wymyślenia oryginalniejszych potraw, mogą mieć Kanadyjczycy, Łotysze, Marokańczycy i Norwegowie, bo to dania z tych właśnie krajów zamykają stawkę. W tym ostatnim przypadku doceniono głównie norweskiego łososia oraz karmelizowany kozi ser serwatkowy geitost, ziemniaczane podpłomyki lefse i popularne w całej Skandynawii klopsiki kjottboller, które w Polsce kojarzymy raczej z menu w restauracjach szwedzkiej sieci IKEA (w Szwecji nazywają się one köttbullar).

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Pierogi z wędzonym twarogiemPolsat
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas