Podkręcone puree ziemniaczane. Ten dodatek to sztos!

Puree ziemniaczane to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu w Polsce. Chociaż danie jest bardzo lubiane, niektórzy są nieco znudzeni jego smakiem. Na szczęście ziemniaczane puree to wdzięczny temat do eksperymentów i łatwo je zmodyfikować za pomocą powszechnie dostępnych dodatków. Można w ten sposób nie tylko podnieść walory smakowe, ale też wartość odżywczą potrawy.

Gotowe puree ziemniaczano-selerowe jest pyszne, ale wedle uznania możesz doprawić je pieprzem, gałką muszkatołową lub ziołami
Gotowe puree ziemniaczano-selerowe jest pyszne, ale wedle uznania możesz doprawić je pieprzem, gałką muszkatołową lub ziołami123RF/PICSEL

Ile domów, tyle przepisów na najlepsze puree. Niemal każdy gotujący ma swój wypróbowany przepis, albo sekretny składnik. I tak jedni stawiają na dodatek masła, mleka lub śmietany, inni podkręcają smak przyprawami: gałką muszkatołową, odrobiną pieprzu lub listkami tymianku. Jedni gotują ziemniaki w osolonej wodzie, inni utrzymują, że idealny smak uzyskamy soląc ziemniaki podczas ubijania. Kto woli nieco bardziej ciągnącą się konsystencję, przykrywa odcedzone warzywa pokrywką, aby się "zaparowały". Inni - przeciwnie - odparowują ziemniaki, by nie stały się "gumiaste".

Rzadziej wykorzystywanym sposobem na podkręcenie smaku puree jest dodawanie innych warzyw takich jak np. seler korzeniowy lub pietruszka.

Seler sprawdza się w tym przypadku znakomicie - nadaje potrawie wyrazisty i oryginalny smak, a przy tym podnosi jej wartości zdrowotne.

W naszej diecie często zapominamy o selerze
W naszej diecie często zapominamy o selerze123RF/PICSEL

Seler korzeniowy jest wartościowym warzywem bogatym w witaminy i minerały, ale wiele osób ma problem z jego wykorzystaniem. Dodają go tradycyjnie - do zup, surówek oraz warzywnych ragout, ale tu pomysły często się kończą. Tymczasem nowoczesna kuchnia, która w ogromnym stopniu stawia na wykorzystanie warzyw, podsuwa sporo inspiracji. Jednym z najprostszych sposobów na wykorzystanie selera, jest przygotowanie ziemniaczano-selerowego puree. Sprawdzi się ono świetnie jako dodatek do obiadu i przyjemnie zaskoczy domowników wykwintnym smakiem i aromatem.

Składniki:

½ kg ziemniaków

1 seler

1 łyżka masła (opcjonalnie)

Sól

Warzywa obieramy, myjemy, seler kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu natychmiast odcedzamy i zostawiamy na 1-2 minuty, aby ziemniaki odparowały. Następnie, jeszcze gorące, intensywnie ubijamy z odrobiną masła na gładką masę. Gotowe!

Zdanowicz Pomiędzy Wersami. Odc. 65: Ewa Woydyłło-OsiatyńskaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas