Placuszki z lodami
W taki upał idealnym obiadem będą placuszki z lodami.

Składniki
- 2 dag drożdży,
- 250 ml mleka,
- sól,
- 20 dag mąki,
- 5 dag cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- syrop,
- 5 łyżek masła,
- po 10 dag jagód i malin,
- 6 kulek lodów waniliowych
1.Drożdże pokrusz do kubka, zalej połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Dokładnie rozetrzyj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
2. Pozostałą mąkę prze siej do miski. Dodaj szczyptę soli. Jajko oraz żółtko utrzyj za pomocą miksera z resztą cukru na puszystą masę. Zmniejsz obroty, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła. Zmiksuj razem z przesianą mąką.
3. Ciasto na placuszki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut). Po tym czasie rozgrzej patelnię. Smaruj ją pozostałym masłem i partiami smaż rumiane placuszki. Dekoruj je przygotowanymi owocami, syropem oraz lodami.
Czas ok. 35 min; porcja – 250 kcal, cena 3,20 zł.
Świeże drożdże możesz zastąpić drożdżami instant, które nie wymagają przyrządzania rozczynu. By ciasto wyrosło, takie drożdże musisz połączyć z ciepłą (ok. 45˚C) wodą lub mlekiem.