Placuszki z lodami

W taki upał idealnym obiadem będą placuszki z lodami.

Są pyszne!
Są pyszne! 123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 dag drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • sól,
  • 20 dag mąki,
  • 5 dag cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • syrop,
  • 5 łyżek masła,
  • po 10 dag jagód i malin,
  • 6 kulek lodów waniliowych

1.Drożdże pokrusz do kubka, zalej połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Dokładnie rozetrzyj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.

2. Pozostałą mąkę prze siej do miski. Dodaj szczyptę soli. Jajko oraz żółtko utrzyj za pomocą miksera z resztą cukru na puszystą masę. Zmniejsz obroty, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła. Zmiksuj razem z przesianą mąką.

3. Ciasto na placuszki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut). Po tym czasie rozgrzej patelnię. Smaruj ją pozostałym masłem i partiami smaż rumiane placuszki. Dekoruj je przygotowanymi owocami, syropem oraz lodami.

Czas ok. 35 min; porcja – 250 kcal, cena 3,20 zł.

Świeże drożdże możesz zastąpić drożdżami instant, które nie wymagają przyrządzania rozczynu. By ciasto wyrosło, takie drożdże musisz połączyć z ciepłą (ok. 45˚C) wodą lub mlekiem.

Zmysłowe smaki: Domowe lody Interia.tv
Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na