Placuszki jabłkowo-bananowe

Dzieci je uwielbiają! Zrób na obiad słodkie placuszki.

Składniki

  • 2 szkl. mleka,
  • jajko,
  • opak. cukru wanilinowego,
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • 3 jabłka,
  • 2 banany,
  • borówki lub jagody,
  • sok z cytryny
  • ulubiony dżem

1. Mleko miksuję z jajkiem, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i olejem.

Reklama

2. 2 jabłka obieram, kroję w plastry, 1 i 1/2 banana – w krążki (skrapiam go sokiem z cytryny, by nie ściemniał). Owoce dodaję do ciasta, mieszam. Smażę na tłuszczu placuszki, osączam je na papierowym ręczniku.

3. Placuszki układam na talerzu, na nich pokrojone owoce i dżem, tak by powstała śmieszna buzia.

  • Przygotowanie 40 min
  • Porcja 160 kcal
  • Koszt porcji ok. 0,80 zł

Przepis na ok. 30 placuszków.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje