Placki ziemniaczane z dodatkami

Kto ich nie lubi! Smakują naprawdę wyśmienicie. Do placków ziemniaczanych możesz dodać różne dodatki.

Składniki

  • 2 średnie ugotowane
  • marchewki
  • 80 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

Na rozgrzany olej wrzuć pokrojony w kostkę boczek i posiekane cebule. Całość podsmaż. Gdy boczek się zrumieni, przełóż wszystko do miseczki i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce. Do tej samej miski dodaj wystudzony boczek z cebulką, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Na rozgrzany olej wykładaj niewielkie porcje masy, formując placuszki. Smaż na złoto na średnim ogniu. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje