Pieczeń rzymska

Na uroczysty, rodzinny obiad nada się idealnie!

Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska123RF/PICSEL

Do miski wkładamy mielone mięso, wbijamy dwa jajka, dodajemy suszoną cebulę, przyprawy i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Całość wyrabiamy, dodając porcjami wywar. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. 8 jajek gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy i odkrajamy "piętki", tak aby widoczne było żółtko. Wystudzone mięso wykładamy na deskę wyłożoną wysmarowaną tłuszczem folią.

Formujemy prostokątny placek i układamy na nim jajka, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsuwamy z folii wprost do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, Pieczemy około 40 minut. Podajemy na zimno i na gorąco.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas