Piątkowe kotlety z buraka

Z wegetariańskimi kotletami często jest pewien problem. Mianowicie - rozpadają się podczas smażenia na patelni, a potem już nie prezentują się estetycznie. Nasze kotlety z buraka powstawały metodą prób i błędów, ale mają konsystencję idealną. Są też, co równie ważne, bardzo smakowite.

Dobrze smakują także w wersji na zimno
Dobrze smakują także w wersji na zimno123RF/PICSEL

1. Buraki gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. W dwóch osobnych garnkach gotujemy soczewicę i kaszę, aż zmiękną. 

3. W dużej misce łączymy starte buraki, z ugotowanymi soczewicą i kaszą dodajemy mąkę, bułkę tartą, cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Składniki łączymy i formujemy z nich niewielkie kotleciki. Smażymy je na małej ilości tłuszczu z obu stron.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas