Od kiedy margaryna?

Czy i kiedy należy przestawić dziecko z masła na margarynę do smarowania?

W składzie margaryny dominują nienasycone kwasy tłuszczowe takie same jak w świeżym oleju
W składzie margaryny dominują nienasycone kwasy tłuszczowe takie same jak w świeżym oleju123RF/PICSEL

Masło jest naturalnym tłuszczem pochodzenia zwierzęcego, a margaryna powstaje z tłuszczów roślinnych w procesie utwardzania.

W diecie małych dzieci (do 3. roku życia) zalecane są naturalne, jak najmniej przetworzone tłuszcze, czyli masło i oleje.

Potem można stopniowo wprowadzać dobrej jakości margaryny (w kubkach).

W ich składzie dominują nienasycone kwasy tłuszczowe takie same jak w świeżym oleju.

Ponieważ jednak kluczem do zdrowej diety jest urozmaicenie, więc do smarowania pieczywa można nadal używać masła, pod warunkiem, że w zupach czy surówkach znajdzie się odpowiednia porcja nie smażonego oleju lub oliwy.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas