Nigdy więcej nie zechcesz smażyć cukinii. Zrób z niej roladę

Katarzyna Adamczak

Opracowanie Katarzyna Adamczak

Cukinia jeszcze przez długi czas będzie królowała na naszych stołach. Miłośnicy tego warzywa poszukują więc przepisów, które urozmaicą ich menu. Ciekawą alternatywą dla smażonych i faszerowanych kabaczków jest rolada z cukinii. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Nie potrzeba też dużych umiejętności kulinarnych, a efekt jest spektakularny.

Cukinia zawiera m.in. potas, wapń, beta-karoten oraz witaminy: C i z grupy B
Cukinia zawiera m.in. potas, wapń, beta-karoten oraz witaminy: C i z grupy B123RF/PICSEL

Rolada z cukinii: Przepis

Rolada z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przepisów z tym warzywem. Świetnie sprawdzi się też jako przekąska dla gości. Nie potrzebujesz wiele czasu, ani umiejętności, by ją przygotować. Składniki na roladę z cukinii to:

"Na zdrowie": Cukinia ma mało kalorii i jest bogata w składniki odżywczeInteria.tv

Rolada z cukinii: Wykonanie

Przygotowanie rolady z cukinii zaczynamy od umycia warzywa i odkrojenia końcówek. Następnie ścieramy ¾ cukinii na tarce o grubych oczkach.  

  • Rozbijamy jajka i przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką sproszkowanego czosnku. Mieszamy składniki, aż jajka nabiorą kremowego koloru. 
  • Dodajemy cukinię i mieszamy. 
  • Bachę z piekarnika smarujemy olejem roślinnym i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wylewamy jajka z cukinią na papier do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. 
  • Pozostałą część cukinii kroimy w cienkie plasterki.
  • Układamy gęsto plasterki cukinii na blaszce, tak by dokładnie przykryły masę jajeczno-cukiniową. 
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 minut. 
  • W tym czasie kroimy koperek.
  • Ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę trzy ząbki czosnku.
  • Wykładamy serek do miski, dodajemy koperek, czosnek i łyżeczkę soli. Składniki dokładnie mieszamy. 
  • Wyjmujemy cukinię z piekarnika i przekładamy ją na świeży papier do pieczenia, warstwą z plasterkami do dołu. 
  • Sowicie smarujemy spód cukiniowego ciasta serkiem. 
  • Zwijamy roladę i zawijamy ją w papier do pieczenia. Odkładamy zawiniątko na godzinę. Po tym czasie rolada z cukinii jest gotowa do podania. Wystarczy ją pokroić i można pałaszować. 
  • Smacznego!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas