Nalewka z gruszki: Jak zrobić? Dlaczego warto ją pić?

Oto swojskie owoce, które nie należą do egzotycznych frykasów, ale nadal dla niejednego smakosza stanowią prawdziwy rarytas. Słodkie i soczyste smakują wyśmienicie, lecz nie najlepiej znoszą długie przechowywanie. Mamy na to sposób! Jak zachować gruszki na zimę? Proponujemy zrobienie wyśmienitej nalewki, zwanej także gruszkówką. W mroźne dni błyskawicznie przypomni smak i aromat końcówki lata. Przy okazji rozgrzeje i pomoże uporać się z wieloma dokuczliwymi dolegliwościami. Prezentujemy prosty przepis na nalewkę z gruszki.

Nalewka z gruszki - jej smak cię zaskoczy!
Nalewka z gruszki - jej smak cię zaskoczy!123RF/PICSEL

Gruszki - moc witamin i minerałów

Być może gruszkówka nie jest aż tak popularna, jak wiśniówka czy malinówka, ale czas to zmienić. Wszyscy sceptycy powinni skupić się na właściwościach gruszek, które sprawiają, że nalewka zostanie wartościowym uzupełnieniem spiżarki i barku. Co możemy znaleźć w owocach o zielonej, żółtej lub czerwonawej skórce?

Witaminy A oraz C pomagają budować odporność organizmu przed infekcjami, są też bardzo ważne dla zdrowia i atrakcyjnego wyglądu skóry. Witamina K jest z kolei niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Gruszki to również skarbnica witamin z grupy B, które odpowiadają za dobry nastrój, procesy metaboliczne i sprawne funkcjonowanie układu nerwowego.

Gdy mowa o składnikach mineralnych, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na zawartość boru i jodu w gruszkach. Zdrowotny koktajl uzupełniają magnez, potas, miedź i mangan, a wisienką na torcie są antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Wraz z kończącym się sezonem na gruszki warto więc poznać smakowite sposoby na ich przechowywanie w nieco zmienionej formie. Nie miej oporów przed przygotowaniem nalewki z gruszek.

Gruszki pasują do deserów i dań wytrawnych
Gruszki pasują do deserów i dań wytrawnych123RF/PICSEL

Jak zrobić dobrą nalewkę z gruszek: Podstawy

Koniec lata i początek jesieni to idealny czas, by skorzystać z potencjału gruszek. Nie tylko są łatwo dostępne, ale też najbardziej dorodne, a owocowe zakupy nie zrujnują portfela. Co trzeba wiedzieć przed przystąpieniem do pracy nad nalewką?

  • Wybierać należy dojrzałe i soczyste owoce, bez śladów uszkodzeń.
  • Choć istnieją przepisy, dzięki którym właściwościami nalewki z gruszki można cieszyć się już po dwóch tygodniach, owocom służy leżakowanie w alkoholowej zalewie. Im więcej czasu w niej spędzą, tym smak nalewki będzie bogatszy.
  • Do przygotowania nalewki z gruszek lepiej nie używać czystego, nierozcieńczonego spirytusu (90%). Takie stężenie alkoholu może zważyć owoce.

Przepis na nalewkę z gruszek

Nie spiesz się podczas przygotowywania trunku. Prezentujemy sprawdzony sposób na nalewkę z gruszek dla cierpliwych.

Przygotuj kilogram owoców. Dokładnie je umyj, obierz i precyzyjnie usuń ogonki oraz gniazda nasienne. Każdą gruszkę pokrój w grube plastry i przełóż do suchego słoja. Wsyp pół szklanki cukru. Użyć możesz białego albo trzcinowego. Naczynie przykryj czystą ściereczką, obwiąż gumką recepturką lub sznurkiem i odstaw na 24 godziny.

Po tym czasie gruszki powinny wypuścić sok. Jest to idealny moment na dodanie alkoholu. Do gruszkówki możesz użyć pół litra wódki lub rozcieńczonego spirytusu o zawartości alkoholu na poziomie 70%.

Słoik szczelnie zamknij, odstaw w ciemne miejsce na 10 dni. Raz dziennie możesz ostrożnie poruszać naczyniem, by składniki lepiej się wymieszały. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i rozlej do butelek. Z degustacją wstrzymaj się co najmniej miesiąc.

Jak urozmaicić smak nalewki z gruszek?

Doskonale pasują do niej aromatyczne przyprawy: cynamon, goździki oraz wanilia. Jeśli lubisz bardzo słodkie nalewki, dodaj odrobinę naturalnego miodu. Sok z cytryny będzie z kolei kwaskowatym akcentem.

Ciekawym rozwiązaniem może być też przygotowanie trunku z dwóch rodzajów owoców. Gruszki dobrze komponują się z jabłkami, pigwą, śliwkami, malinami, pomarańczą i aronią.

Dlaczego warto pić nalewkę z gruszek?

Wszystkie dobroczynne substancje sprawiają, że gruszki to wartościowe uzupełnienie menu. Jak to się przekłada na działanie gruszkówki?

Koniec lata to idealny czas na zrobienie nalewki z gruszki
Koniec lata to idealny czas na zrobienie nalewki z gruszki123RF/PICSEL

Produkty alkoholowe słusznie nie są kojarzone ze zdrowym odżywianiem, lecz warto pamiętać o tym, że domowa nalewka z gruszek spożywana z umiarem (nie więcej niż 40 mililitrów) może wpłynąć pozytywnie na wiele aspektów.

Doskonale działa na rozgrzanie. W sezonie jesienno-zimowym warto mieć ją w zanadrzu również ze względu na jej antybakteryjne, dezynfekujące właściwości. Spożywana w niewielkich ilościach nalewka z gruszek wspiera procesy myślowe oraz koncentrację. Wpływa korzystnie na pracę serca, pomaga zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu. Jest polecana podczas problemów z układem moczowym. Pomoże pozbyć się uciążliwych zaparć i biegunek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas