Naleśnikowa gąsienica

Składniki na 6 sztuk. Przygotowanie: 50 minut. Sztuka: 330 kilokalorii.

Składniki na naleśniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • po ½ szklanki mleka i wody
  • 1 łyżka oleju, np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 1 pierś z kurczaka (ok. 40 dag)
  • 10 dag suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szpinak umyj, osusz, drobno posiekaj.

Reklama

Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę oraz olej, zmiksuj. Następnie dodaj posiekany szpinak, zmiksuj blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj i odstaw na ok. 30 min.

Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem, po całej patelni i smaż z obu stron.

Pierś kurczaka ugotuj w wodzie lub na parze. Gdy wystygnie, podziel na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w paski.

Do miski włóż mięso, dodaj pomidory oraz 1-2 łyżki oleju z pomidorów. Rozdrobnij blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj śmietanę lub jogurt oraz keczup, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

Naleśniki posmaruj pastą, zwiń i pokrój w roladki. Rozłóż na talerzu. Z pasków drobno pokrojonej marchewki lub papryki zrób nóżki i czułki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje