Musaka po polsku

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z dodatkiem sera, pomidorów i sosu beszamelowego smakuje obłędnie. Dla takich rozkoszy podniebienia warto odpuścić sobie liczenie kalorii.

Trudno poprzestać na jednej porcji
Trudno poprzestać na jednej porcjiINTERIA.PL

1. Umyte i doprawione mięso usmaż na patelni.

2. Równocześnie gotuj do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedź, rozgnieć, zostaw do lekkiego przestygnięcia.

3. Przygotuj sos beszamelowy - w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszaj, zdejmij całość z ognia, dodaj mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, rozmieszaj i ponownie podgrzewaj, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszaj całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układaj kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalej całość sosem. Dołóż drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wyłóż grubą warstwę startego sera. 

5. Zapiekaj całość w temp. 180 stopni przez 45 minut.

Smacznego!

Makaron zapiekany z seremInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas