Mus z pieczonych buraków

Są źródłem antyoksydantów, chroniących przed nowotworami. Powinniśmy jeść je jak najczęściej. Dziś oryginalny przepis na dnie z buraków.

Składniki:


  • 1 kg buraków,
  • 2-3 ząbki czosnku w łupinkach,
  • włoszczyzna (bez kapusty),
  • lubczyk, łyżka domowej vegety,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 owoce ziela angielskiego,
  • szklanka soku z czarnej porzeczki,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki uprażonych pestek dyni, sok z cytryny.

Reklama


Sposób przygotowania:

Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową razem z czosnkiem w łupinkach. Piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Z włoszczyzny i przypraw ugotuj litr bulionu.

Z gotowego bulionu wyjmij włoszczyznę, dodaj upieczone, obrane i pokrojone buraki i wyłuskany czosnek. Dolej soku z porzeczki i zmiksuj na purée, dodaj do smaku sok z cytryny. Podawaj z łyżką jogurtu i posypane pestkami dyni.

Cenne wartości odżywcze

Czarne porzeczki - bardzo cenne źródło wszystkich niezbędnych witamin, rutyny (chroniącej naczynia krwionośne i ułatwiającej przyswajanie witaminy C), antyoksydantów, pektyn, luteiny, żelaza, kwasu foliowego, potasu, biotyny, magnezu, wapnia oraz rzadko spotykanych mikroelementów: boru, jodu i manganu.

Buraki - niezbędne w procesach krwiotworzenia, dzięki dużej zawartości żelaza i kwasu foliowego. Są także źródłem antyoksydantów, chroniących przed nowotworami.

Pestki dyni, mimo że są kaloryczne, należą do bardzo zdrowych nasion. Bogate w mikroelementy (magnez, cynk, żelazo, mangan, fosfor) są pomocne w leczeniu stanów zapalnych skóry, zapobiegają wypadaniu włosów oraz dbają o piękne paznokcie i skórę wolną od trądziku. Zawierają również zestaw, tak ważnych w ciąży, witamin z grupy B.

Dzięki roślinnym fitosterolom pomocne są w profilaktyce miażdżycy. Ciekawą właściwością pestek dyni jest działanie przeciw pasożytnicze (zawarta w nich kukurbitacyna niszczy pasożyty układu pokarmowego)!

Są także cenne ze względu na zawartość lecytyny, która pomaga w koncentracji uwagi oraz reguluje procesy przemiany materii. 1 kg buraków, 2-3 ząbki czosnku w łupinkach, włoszczyzna (bez kapusty), lubczyk, łyżka domowej vegety, 3 listki laurowe, 3 owoce ziela angielskiego, szklanka soku z czarnej porzeczki, 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki uprażonych pestek dyni, sok z cytryny.


Dowiedz się więcej na temat: buraki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje