Młynci - ukraińskie naleśniki

Można przygotowywać je na kilka sposobów, różnią się też nadzieniem. Najpopularniejszy wariant to mięso mielone, cebula i ziemniaki.

Tradycyjnie smaży się je na głębokim tłuszczu
Tradycyjnie smaży się je na głębokim tłuszczu123RF/PICSEL

Ciasto:

1. Przesiewamy mąkę do miski. Wodę łączymy z mlekiem.

2. Dodajemy do mąki wodę z mlekiem, jajka i dwie łyżki oleju, mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji ciasta

3. Smażymy naleśniki (najlepiej już bez dodatku tłuszczu na zwykłej patelni).

Farsz + całość:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Już ugotowane mielimy z mięsem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulkę, musztardę, doprawiamy. Łączymy wszystkie składniki.

2. Naleśniki wypełniamy farszem, składamy w trójkąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem i podsmażamy na oleju.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas