Mięsne rolady z warzywami

Faszerowana pieczeń dzięki smakowitemu nadzieniu zyskuje ciekawszy smak i wyjątkowo apetyczny wygląd. Polecamy zwłaszcza nasze pomysły na lekkie dania pełne zdrowych dodatków.

Pieczeń ze szpinakiem
Pieczeń ze szpinakiem123RF/PICSEL

Filet z indyka nadziewany szpinakiem

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmroź na sitku i poczekaj, aż ocieknie. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dołóż liście szpinaku. Smaż 3-4 minuty. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i gałką. Filet z indyka umyj, osusz. Rozetnij na duży płat. Mięso lekko rozbij. Oprósz z obu stron solą, chili i pieprzem. Suszone pomidory potnij w paski. 

2. Na mięsie rozsmaruj farsz szpinakowy. Rozłóż pomidory. Posyp połową parmezanu. Płat zwiń. Obwiąż nitką. Roladę posmaruj olejem. Włóż do brytfanki. Piecz 1 godzinę w temp. 190 st. W tym czasie orzechy grubo posiekaj. Pozostały parmezan wymieszaj z orzechami. Rozłóż na wierzchu rolady 15 minut przed końcem pieczenia. 

Najlepszy sposób na indyka z warzywamiInteria Kulinaria
Pieczeń brokułowa
Pieczeń brokułowa123RF/PICSEL

Drobiowy rulon z brokułami

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki. Mięso rozetnij na duży płat. Lekko go rozbij. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Brokuł gotuj w posolonym wrzątku przez 8 minut. Odcedź go, przestudź i zmiel razem z jajkami na twardo. Potem połącz ze śmietaną i posiekanymi koperkiem oraz natką. Masę przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 

2. Na mięsie rozłóż szynkę. Rozsmaruj farsz i zwiń. W brytfance rozgrzej masło. Włóż roladę i obsmaż ją ze wszystkich stron. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piecz ok. 70 min. Polewaj wodą i sosem z dna formy.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Pieczeń z marchewką
Pieczeń z marchewką123RF/PICSEL

Wieprzowina z marchewką

Sposób przygotowania

1. Mięso rozetnij na płat. Rozbij go. Posyp solą i pieprzem. Skrop 1/2 soku z cytryny. Pieczarki pokrój w kostkę, skrop resztą soku. Ser zetrzyj. Rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć pieczarki, smaż je 2 min. Wystudź, połącz z bułką tartą, serem i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. 

2. Marchewki pokrój w słupki. Farsz pieczarkowy i marchewki rozłóż na mięsie. Zwiń. Obwiąż nitką. Pieczeń posmaruj olejem. Piecz 55 min w 180 st. Miód połącz z 1 łyżką oleju i papryką. Posmaruj tym roladę ok. 10 min przed końcem pieczenia. 

Przepis na roladki z grillowanego bakłażanaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas