​Makaron pomidorowo-kokosowy ze świeżym imbirem, z czosnkiem i prażonym słonecznikiem

Przepis na potrawę bezglutenową przewidziany jest na 3-4 porcje. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis pochodzi z nowej książki "Kuchnia polska bez pszenicy".

Reklama

Składniki:

 


400 g makaronu kukurydzianego (najlepiej świderki)
4-5 pomidorów, obranych ze skórki
60-80 ml mleczka kokosowego (4-5 łyżek)
50 g pestek słonecznika (+ do posypania)
4 duże ząbki czosnku
2-3 cm korzenia świeżego imbiru
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
chili w proszku lub oliwa aromatyzowana chili (do smaku)
pieprz i sól
sok z 1/2 cytryny
oliwa
pestki słonecznika i świeży tymianek (do dekoracji)

Sposób przygotowania:



Rozgrzej dużą, głęboką patelnię i upraż na niej na sucho pestki słonecznika. Uważaj, żeby się nie przypaliły - powinny tylko zacząć intensywnie pachnieć. Przestudź, wsyp do blendera i miksuj przez pół minuty, aż utworzą się małe grudki (gruba mączka słonecznikowa).

Na tej samej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć obrany i drobno posiekany imbir oraz czosnek. Chwilę podsmażaj na średnim ogniu, mieszając często, by nic się nie przypaliło. Dodaj tymianek i kozieradkę, pokrojone pomidory bez skórki oraz przecier.

Zmniejsz ogień i duś pod pokrywką, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj mleczko kokosowe i zmielony słonecznik. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej więcej mleczka.

Dopraw pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz chili (odrobiną dla przełamania smaku).

Do sosu wrzuć odcedzony makaron ugotowany al dente i wymieszaj. Podawaj posypany całymi pestkami słonecznika i listkami świeżego tymianku.


***

Ponad 300 sprawdzonych domowych przepisów tylko w "Kuchnia polska bez pszenicy".

Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" proponują coś zupełnie innego.

W części wstępnej, dotyczącej dostępnych w Polsce produktów, radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów. Gwarantują, że dzięki ich przepisom bezglutenowe gotowanie i pieczenie stanie się nie tylko zdrowe, ale łatwe i przyjemne.

W książce znalazły się przepisy na domowe posiłki od rana do wieczora: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości! Lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciastamuffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą... I mniej typowe - z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków.

Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarne.

"Kuchnia polska bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej. Wydawnictwo Bukowy Las - premiera 8 października 2014.




Dowiedz się więcej na temat: dieta bezglutenowa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje