Leniwe z bułką tartą

Leniwe zwykle jada się na słodko, posypane cukrem, ale w wersji słonej też smakują wspaniale. Można dodać kleks kwaśnej śmietany.

Pamiętaj, by wrzucić je do wrzącej, osolonej wody
Pamiętaj, by wrzucić je do wrzącej, osolonej wody 123RF/PICSEL

1. Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa (jak ktoś lubi grudki, może tylko rozdrobnić go widelcem). Białka oddzielić od żółtek. Ser dokładnie wyrobić z żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z serem. Dodać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być pulchne, niezbyt zbite. 

2. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować średniej grubości wałek. Pokroić w ukośne kluski. Wrzucać je partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować jeszcze minutę i wyławiać łyżką cedzakową. 

3. Bułkę tartą krótko przesmażyć na maśle. Polać gotowe kluski roztopionym masłem z bułką, udekorować natką pietruszki przed podaniem.  

Przepis na pierogi leniweInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas