Leniwe pierogi z sosem jabłkowym (po 11. miesiącu)
Kluseczki mogę jeść w każdej postaci. Uwielbiam łączyć je ze słodkimi dodatkami, owocami, masłem, cynamonem, zmielonymi orzechami. Moja córeczka też je polubiła.
Leniwe pierogi z sosem jabłkowym Rodzice w kuchni
Ciasta na pierogi wyjdzie dość sporo. Najpierw możesz odebrać maluszkowi odpowiednią porcję na 1 lub 2 dnia, po czym dla reszty rodziny-do ciasta możesz dodać sól i pieprz.
Składniki:
- pół kilo tłustego sera białego
- 3 jajka
- dwie szklanki mąki
- 1 jabłko
- łyżeczka masła
- pół łyżeczki cukru (lub mniej)
- odrobina cynamonu
Sposób przygotowania:
- Ser biały zmiel w maszynce.
- Oddziel żółtka od białek i dodaj je ze szklanką mąki do miski z serem, po czym całość wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Do masy dodawaj powoli pianę i ręką wyrabiaj ciasto dodając resztę mąki tak, by ciasto nie było zbyt rzadkie (jeżeli dodasz zbyt dużo mąki leniwe mogą być za twarde).
- Na stolnicy posypanej mąką formuj z ciasta wałeczki, a następnie lekko je spłaszczaj i krój po skosie by nadać pierogom kształt rombów.
- Wrzucaj po 3-4 garstki do wrzącej wody, a kiedy wypłyną gotuj je 2-3 minuty.
Sos jabłkowy:
- Jabłko obierz, usuń pestki i pokrój w drobną kosteczkę.
- Przełóż je do rondelka, dodaj odrobinę wody, łyżeczkę masła, odrobinę cynamonu i pół (lub mniej) łyżeczki cukru.
- Całość gotuj parę minut, aż jabłko zmięknie.
- Tak przygotowanym sosem polewaj kluseczki.