Krucha tarta śliwkowa

Taką tartę ze smakiem zje cała rodzina. Smakuje wspaniale!

Jest przepyszna!
Jest przepyszna! 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię, wstawić na 30 minut do lodówki. Śliwki umyć, wydrylować, pokroić w kawałki. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty budyń. Jajko rozkłócić w śmietanie, wmieszać do ciepłego budyniu. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o śr. 28 cm. Wyłożyć nim okrągłą formę jak na tartę o śr. 22 cm. Uformować z ciasta krawędź o wysokości 3 cm. Przelać masę budyniową, rozłożyć śliwki (przekrojoną stroną ku górze). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec 45 minut. Schłodzić, pokroić w trójkąty. 

Szybki i tani placek drożdżowy ze śliwkamiInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas