Krem brokułowy

Pyszna i aromatyczna brokułowa zupa-krem to prezent nie tylko dla podniebienia, ale i dla żołądka - i nie chodzi tylko o zaspokojenie głodu, a właściwości zdrowotne zielonego warzywa oraz konsystencję dania (zadziała jak kojący balsam).

Dodatek dowolnego tłuszczu jest niezbędny
Dodatek dowolnego tłuszczu jest niezbędnyINTERIA.PL

1. Seler, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki umieszczamy w garnku z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, zalewamy 1,5 l wody, lekko solimy i gotujemy ok. 40 min., aż warzywa będą miękkie (ziemniaki mogą się nawet lekko rozgotować). 

2. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy kroimy drobno i podsmażamy na oleju, aż zmiękną, dodajemy do zupy, oczyszczony brokuł dzielimy na różyczki i również dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko razem jeszcze 3-5 min., blendujemy zupę do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Nakładamy na talerze, dodajemy odrobinę tłuszczu, mieszamy, dekorujemy zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas