Knedle ze śliwkami

Trudno ich nie lubić.

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 1 kg śliwek bez pestek
  • 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie

1. Obierz ziemniaki, pokrój i ugotuj. Gdy ostygną, przeciśnij przez praskę.

Reklama

2. Przełóż do miski ziemniaki, oba rodzaje mąki oraz roztrzepane jajko. Zagnieć ciasto.

3. Odrywaj po kawałku ciasta, formuj niewielki placuszek i na każdy nakładaj śliwkę bez pestki. Jeśli są kwaśne, możesz posypać je cukrem. Dokładnie sklej ciasto, tworząc kulkę wielkości orzecha włoskiego.

4. Wrzucaj knedle do wrzątku i gotuj około 2 minut od momentu wypłynięcia.

Nasza rada: Knedle możesz podawać polane roztopionym masłem, posypane brązowym cukrem i cynamonem. Możesz też je serwować z podsmażoną na maśle bułką tartą. Ale my polecamy – z jogurtem!

Dowiedz się więcej na temat: knedle ze śliwkami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje