Kluski śląskie

Robi się je bardzo łatwo, a smakują doskonale! Możesz podać je z sosem pieczarkowym, albo mięsnym.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • olej
  • sól

1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, lekko przestudzić, przecisnąć przez praskę. Całkowicie ostudzić. Przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać tyle mąki, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki, całość zagnieść na jednolite ciasto. Formować kulki, lekko je spłaszczyć, zrobić palcem wgłębienie w środku.

Reklama

2. Wrzucać kluski na wrzącą, osoloną wodę. Od wypłynięcia gotować 2 minuty na małym ogniu. Podawać polane posiekaną cebulą, przesmażoną na oleju. 


Dowiedz się więcej na temat: kluski śląskie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje