Kluski śląskie

Robi się je bardzo łatwo, a smakują doskonale! Możesz podać je z sosem pieczarkowym, albo mięsnym.

Dzieci je uwielbiają!
Dzieci je uwielbiają! 123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, lekko przestudzić, przecisnąć przez praskę. Całkowicie ostudzić. Przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać tyle mąki, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki, całość zagnieść na jednolite ciasto. Formować kulki, lekko je spłaszczyć, zrobić palcem wgłębienie w środku.

2. Wrzucać kluski na wrzącą, osoloną wodę. Od wypłynięcia gotować 2 minuty na małym ogniu. Podawać polane posiekaną cebulą, przesmażoną na oleju. 

Jak zrobić kluski śląskie?Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas