Jedzmy chleb na zdrowie

Ruszyła kampania edukacyjna "Chleb dobry". Jej ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. "Chleb warto uwzględnić w śniadaniu - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

Kampania edukacyjna "Chleb dobry" ma na celu rozprawić się z mitami dotyczącymi pieczywa, np. tym, że chleb jest tuczący, niezdrowy czy zakwasza organizm.

Reklama

W ramach ogólnopolskiej kampanii jej organizatorzy, czyli Fundacja "Chleb to zdrowie", we wsparciu o opinię ekspertów, chcą edukować społeczeństwo w tym temacie, promować jedzenie chleba, przedstawić fakty dotyczące jego spożywania, oraz wyjaśnić słuszność rezygnacji z pieczywa z racji zaleconej diety bezglutenowej.

Wielu z nas ulega modzie na bycie fit i ze swojego codziennego jadłospisu - z nadzieją na zgubienie kilku kilogramów - rezygnuje z pieczywa. Czy słusznie? Jak przekonuje PAP Life dr inż. Anna Wojtasik, ekspert w dziedzinie celiakii z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, pieczywo jest jednym z głównych źródeł energii dla naszego organizmu.

Co więcej, chleb jest źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych, białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego. Ważne, by spożywać je rozsądnych ilościach - nie powinniśmy go ani unikać, ani się nim przejadać.

Co więcej, chleb warto uwzględnić w śniadaniu. - Spożywając na śniadanie tego typu produkty mamy energię na dłuższy czas i nasz mózg może pracować - tłumaczy dr Wojtasik.

Ambasadorem i jednym z ekspertów kampanii jest znany kucharz Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej.

- Chleb zawiera mało dodatków funkcyjnych i jest wytwarzany z naturalnych składników. Główne z nich to mąka, woda, sól oraz w wypadku pieczywa pszennego drożdże - tłumaczy Łapanowski.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje