Jakie ryby i przyprawy są bezpieczne dla dziecka

Czy to prawda, że czasem ryby mogą być szkodliwe dla malca?

Tak, obecność w rybach szkodliwych substancji jest wynikiem skażenia wód, z których pochodzą. Na łowiskach Morza Bałtyckiego ilość toksycznych związków rtęci, kadmu, arsenu i ołowiu oraz dioksyn i pestycydów jest na tyle wysoka, że ryby z tych obszarów są bardziej skażone.

Więcej toksycznych substancji kumuluje się w rybach drapieżnych (miecznik, rekin, tuńczyk, szczupak) i długo żyjących. Najmniej skażone łowiska to wody oceaniczne Pacyfiku i Atlantyku. Także ryby hodowlane (łosoś, panga, tilapia) mogą kumulować szkodliwe substancje. Dlatego ograniczenie spożycia ryb do 1-2 porcji tygodniowo jest kompromisem między ryzykiem wynikającym ze skażenia ryb, a korzyściami z dostarczania organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3 i jodu.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje