Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Co zrobić z pieczarek? Nie ograniczaj się wyłącznie do spowszedniałej zupy! Ten popularny i dostępny w niemalże każdym sklepie spożywczym grzyb zainspiruje cię do przygotowania niebanalnych dań i przekąsek. Na pieczarki nadziewane serem pozwolisz sobie nawet wtedy, gdy pozornie na gotowanie brakuje czasu. Tylko kilkanaście minut dzieli cię od wyśmienitej uczty.

Faszerowane pieczarki to pomysł na szybką i smaczną przekąskę
Faszerowane pieczarki to pomysł na szybką i smaczną przekąskę123RF/PICSEL

Pieczarki faszerowane żółtym serem: Przepis

Efektowny poczęstunek zdążysz przygotować, gdy znajomi postanowią spontanicznie wpaść z wizytą, a nie chcesz powitać ich z pustymi rękoma, ani wypuścić do domów z pustymi brzuchami.

Podczas zakupów najlepiej jest wybierać grzyby o dużych kapeluszach. Zmieścisz w nich solidną porcję smakowitego farszu. Drobne pieczarki lepiej wykorzystać do sosu lub wieloskładnikowej zapiekanki.

Faszerowane pieczarki krok po kroku:

Grzyby oczyść z ewentualnych zabrudzeń, pamiętaj jednak, by nie namaczać ich długo w wodzie. Staną się wtedy gumowate i niesmaczne.

Odkrój nóżki i posiekaj je drobno. Potrzebna będzie także cebula pokrojona w kostkę. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię razem z grzybami i smaż przez kilka minut. Gdy składniki zmiękną, dodaj starty żółty ser (świetnie nadaje się do tego cheddar), wbij jedno jajko i wsyp kilka łyżek bułki tartej. Jej ilość dopasuj do porcji, którą przygotowujesz. Nie powinno być jej zbyt dużo, chodzi o nadanie farszowi bardziej spójnej konsystencji. Przypraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.

Nadzienie przełóż do grzybowych kapeluszy. Umieść je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C. Pieczarki z piekarnika będą gotowe po 20 minutach. Udekoruj je świeżą natką pietruszki.

Pieczone pieczarki udekoruj natką pietruszki albo świeżym szczypiorem
Pieczone pieczarki udekoruj natką pietruszki albo świeżym szczypiorem123RF/PICSEL

Inne pomysły na pieczarki na gorąco

Grzyby podawać można w najróżniejszych wydaniach, więc prędko ci się nie znudzą. Doskonale prezentują się pieczarki faszerowane mięsem mielonym (wołowo-wieprzowym lub z indyka) z dodatkiem mozzarelli, pomidorów oraz aromatycznych ziół, w tym majeranku. Wybornie smakują również pieczone kapelusze wypełnione szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Jak jeszcze podać pieczarki faszerowane z piekarnika? W ramach serowego akcentu świetnie sprawdzi się gorgonzola. Dodatek w postaci boczku zadowoli każdego mięsożercę.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas