Jak zrobić leczo ze świeżej papryki?

Leczo to przysmak, którym zajadać się można przez całe lato. Dlatego tak ważne jest, by nie korzystać wyłącznie z jednej, sprawdzonej przez lata receptury. W końcu ile można jeść popularne w naszym kraju leczo z cukinią? Nawet najlepsze danie może w końcu się znudzić. W ramach walki z rutyną przygotuj dla siebie i swoich bliskich leczo ze świeżej papryki. Aromatyczne, kolorowe i błyskawiczne w przygotowaniu – takich receptur nigdy za wiele! Poznaj przepis podstawowy na leczo oraz kilka trików na to, by go urozmaicić. Do dzieła!

Leczo z czerwonej papryki nigdy się nie nudzi
Leczo z czerwonej papryki nigdy się nie nudzi123RF/PICSEL

Jak zrobić leczo z papryki krok po kroku?

Leczo to słynne danie jednogarnkowe, a określenie to nie bierze się znikąd. Przedstawiamy przepis na leczo, które można przygotować bez zbędnego brudzenia naczyń i patelni. Oprócz jednego dużego garnka przyda się co najwyżej deska do krojenia.

Jak zatem wygląda ten prosty przepis na leczo z papryką świeżą? W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Użyć możesz oleju, oliwy, masła lub smalcu. Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Już teraz poczujesz fantastyczny aromat, a to przecież dopiero początek.

Duże i mięsiste pomidory pokrój na kawałki, dodaj do cebuli oraz czosnku. To samo zrób z papryką. Wybrać możesz warzywo w różnych kolorach: zielone, żółte i białe. Pamiętaj jednak, że ze względu na walory smakowe dominować powinna papryka czerwona. Wszystko duś pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie dopraw pieprzem, solą, oregano, papryką pikantną i słodką. Podawaj z pajdą świeżego pieczywa. Prościej być nie może! O ile na samym początku użyjesz do smażenia tłuszczu roślinnego, naszą recepturę możesz potraktować jako sprawdzony pomysł na leczo wegańskie.

Przepis na leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej
Przepis na leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej123RF/PICSEL

Przydatne triki do leczo z papryki czerwonej

  • Bądź precyzyjny podczas usuwania nasion z papryki. Warzywo możesz również obrać ze skórki. By to zrobić, paprykę należy umieścić w piekarniku. Skórka nie tylko łatwo zejdzie, ale warzywo nabierze też cudownego aromatu i pełniejszego smaku.

  • O ile ściąganie skórki z papryki nie jest konieczne, o tyle polecamy nie pomijać tego kroku w przypadku pomidorów. Ich cienka skórka nie wygląda zbyt apetycznie, gdy pływa w talerzu z obiadem. By ją usunąć, na spodzie pomidorów zrób nacięcie w kształcie krzyżyka, zalej je wrzątkiem, a następnie zimną wodą.

  • Przygotowanie leczo z papryką chili to dobre rozwiązanie dla wielbicieli ognistych smaków. Pamiętaj, by kroić ją w jednorazowych rękawiczkach.

  • Jeśli twoje leczo będzie zbyt gęste i zobaczysz, że składniki zaczynają przywierać do dna rondla, wlej odrobinę wody, passaty pomidorowej albo przecieru.

Leczo z papryki do słoika na zimę też przygotujesz bez trudu
Leczo z papryki do słoika na zimę też przygotujesz bez trudu123RF/PICSEL

Przydatne triki do leczo z papryki czerwonej

Zaprezentowaliśmy podstawowy przepis na leczo z czerwonej papryki. Zrezygnowaliśmy z mięsnego dodatku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by uwzględnić ten składnik w recepturze. Bardzo dobrze smakuje leczo z kurczakiem, zwłaszcza soczystą piersią. Tradycyjnie do potrawy dodaje się kiełbasę. Możesz eksperymentować także z boczkiem. Gdy nie masz czasu na zrobienie solidnych zakupów i gotowanie, śmiało użyj pokrojonych na kawałeczki parówek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas