Jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc?

Choć zjadamy je niemal codziennie, to w czasie Wielkanocy pozwalamy sobie na skosztowanie ich nie tylko w większej ilości, ale także pod przeróżnymi postaciami. Jajka faszerowane należą do tych przystawek, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jeśli nigdy nie mieliśmy okazji ich spróbować, to idealny czas, by się do nich przekonać. Ich wykonanie jest nie tylko banalne, ale smak, jaki oferują - wyśmienity! Jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc? Sprawdźmy!

Jajka faszerowane to łatwa przekąska, którą można zrobić w kilka chwil
Jajka faszerowane to łatwa przekąska, którą można zrobić w kilka chwil123RF/PICSEL

Czym są faszerowane jajka?

Jeśli nigdy nie mieliśmy okazji do tego, by widzieć na własne oczy jajka faszerowane, już spieszymy z wyjaśnieniami, czym są. To nic innego, jak ugotowane na twardo jajka, przekrojone na pół i - po pozbawieniu ich żółtek - wypełnione smakowitym farszem. Sekretem jest przygotowanie kremu: można zrobić go na tysiące sposobów, ale podpowiemy, jak wykonać podstawową wersję jajek faszerowanych. Przepis można dowolnie modyfikować! To nie lada gratka dla tych, którzy nie tylko chcąc odświeżyć nieco wielkanocne menu, ale także niestraszne są im kulinarne eksperymenty. Jak zrobić jajka faszerowane?

Faszerowane jajka na Wielkanoc: Składniki

Do przygotowania faszerowanych jajek potrzebnych jest tylko kilka składników. Są to:

  • jajka,
  • majonez
  • przyprawy (np. sól i pieprz)

Przygotowanie jajek faszerowanych

Od czego zacząć przygotowania? Przede wszystkim od ugotowania jajek na twardo. Choć wydaje się, że to banalne, warto wiedzieć, żeby nie były we wrzącej wodzie dłużej niż 10 minut. Ta łatwa reguła spowoduje, że wokół żółtek nie pojawi się szary nalot. Kiedy jajka na twardo są już gotowe, wystarczy je ostudzić, ostrożnie obrać i przekroić na pół. Z jajek wyciągamy żółtka i przekładamy do osobnej miski, gdzie je siekamy i łączymy z kilkoma łyżkami majonezu, aby powstała gładka masa. Farsz do jajek wystarczy teraz doprawić i umieścić w miejscu wyciągniętych żółtek. Na koniec nie pozostaje nic innego, jak zadbać o zaserwowanie jajek faszerowanych, ponieważ przekąska już jest gotowa.

Wariacje na temat jajek faszerowanych

Dodatki sprawią, że jajka faszerowane uzyskają przepiękny kolor
Dodatki sprawią, że jajka faszerowane uzyskają przepiękny kolor123RF/PICSEL

Oczywiście, podany przepis na jajka faszerowane jest podstawowy, ale to baza pod różne warianty przystawki. Modyfikacje można zacząć od doboru przypraw: smak farszu wzbogaci np. papryka (ostra, słodka lub wędzona) albo estragon. Wiele osób lubi podkręcenie smaku kremu, więc dodaje do niego łyżkę aromatycznej musztardy, a miłośnicy Wielkanocy nie wyobrażają sobie go bez wymieszania go z pikantnym chrzanem.

Jajka faszerowane można wzbogacić niezliczoną ilością dodatków. Wiosną prym wiedzie szczypiorek albo rzeżucha, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby do farszu dodać posiekaną szynkę, łososia albo różne warzywa. Liczy się nasza inwencja.

Sprawdź także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas