Jajka sadzone w sosie pomidorowym

Takie danie jest lepsze niż jajecznica. Wypróbuj koniecznie.

Składniki

  • czerwona papryka
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzukajeńskiego
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Paprykę umyć, wytrzeć do sucha, rozciąć, usunąć pestki, a strączek pokroić w kosteczkę. Cebule obrać, grubo posiekać.

2. Na patelni żaroodpornej o średnicy 24 cm rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Krótko zasmażyć. Dodać pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Wrzucić paprykę. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem kajeńskim, cukrem, octem oraz słodką papryką. Dusić pod przykryciem 10 minut. Ewentualnie pod koniec duszenia jeszcze raz przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, odłożyć nieco do dekoracji, resztę posiekać. Posiekaną natkę wymieszać z sosem.

3. W sosie zrobić łyżką pięć wgłębień. Do każdego wgłębienia wbić jajko. Patelnię wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 10-15 minut. Gotowe danie udekorować odłożoną natką pietruszki. 

Dowiedz się więcej na temat: jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje