Gnocchi dla obieżyświata

Gnocchi polubi cała twoja rodzina. Te pierożki są znakomitą konkurencją dla naszych leniwych, czy kopytek. Smacznego!

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 roztrzepane jajka
  • kilka różyczek brokułu
  • pół szklanki śmietany
  • śmietankowy serek topiony
  • ząbek czosnku

Reklama


Sposób przygotowania:

Obierz i ugotuj ziemniaki. Odcedź i gdy ostygną, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj drewnianą łyżką z jajkami i masłem. Mąkę dodaj na końcu. Dobrze wyrób ciasto.

Podziel na dwie części, z każdej zrób wałeczek. Pokrój na małe kawałki i formuj okrągłe kluseczki. W tej pracy chętnie pomoże ci twój maluch! Wrzucaj do wrzątku partiami i gotuj około 2 minut od wypłynięcia.

Przygotuj sos: w garnku rozpuść serek ze śmietaną. Dodaj posiekany czosnek. Gotuj, mieszając, do uzyskania gładkiego sosu. Dopraw. Różyczki brokułu wrzuć do wrzątku i podgotuj chwilę.

Czas przygotowania: 30 minut, cena porcji: ok. 2 zł, 485 kcal, dla 4 osób.


Dowiedz się więcej na temat: gnocchi

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje