Fale Dunaju z kremem

Na deser jest najlepszym wyborem!

Wyborne ciasto
Wyborne ciasto 123RF/PICSEL

Margarynę (masło) wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej, by zmiękła. Potem utrzeć z cukrem na pianę. Ucierając, dodawać mąkę (z wmieszanym w nią proszkiem do pieczenia) i jajka. Wlać mleko, wymieszać. Powinno powstać rzadsze ciasto. Podzielić je na dwie części. Do jednej dosypać proszek kakaowy, wymieszać.

Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać mąką krupczatką. Na dnie rozsmarować jasne ciasto i za pomocą szpatułki utworzyć na nim fale. Wlać ciemne ciasto, plastikową łopatką wygładzić powierzchnię. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

Z proszku budyniowego i mleka ugotować gęsty krem. Masło utrzeć z cukrem. Porcjami dodawać do przestygniętego budyniu i ucierać na jednolity krem. Na wystudzonym korpusie poukładać odcedzone z syropu brzoskwinie, przykryć kremem. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdobić esami-floresami z polewy czekoladowej i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. 

Ciasto fale Dunaju - klasyczny przepisInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas