Fakty i mity na temat mięsa drobiowego

Mięso jest cennym źródłem pełnowartościowego białka i dostarcza do organizmu niezbędnych substancji odżywczych. Specjaliści radzą, by spożywać je 2-3 razy w tygodniu. Mięso drobiowe jest polecane przez lekarzy i dietetyków jako najchudsze i najmniej kaloryczne. Jednak wokół drobiu narosło w ostatnich latach wiele mitów. Uważa się, że jest naszpikowane antybiotykami, hormonami i genetycznie modyfikowanymi paszami. Jak jest w rzeczywistości i czy spożywanie drobiu może być niebezpieczne dla zdrowia?

Grillowane nóżki kurczaka
Grillowane nóżki kurczaka ©123RF/PICSEL

Fakty dotyczące drobiu

Hodowla drobiu
©123RF/PICSEL

Drobiowe mięso zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka niż wieprzowina i wołowina. Znajduje się w nim także o wiele mniej tłuszczu, jest za to bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Drób jest również cennym źródłem witaminy A oraz witamin z grupy B. Występują w nim cenne dla zdrowia minerały: cynk, fosfor, żelazo, magnez, selen i potas. Spożywanie mięsa drobiowego bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Białko jest budulcem naszego ciała, wpływa na przemianę materii i stymuluje układ odpornościowy. Witamina A pozytywnie wpływa na narząd wzroku, a witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – ułatwiają walkę ze stresem i bezsennością, poprawiają pamięć i koncentrację. Znajdujące się w mięsie żelazo jest łatwo przyswajalne i odgrywa dużą rolę w produkcji czerwonych krwinek, chroniąc nas przed anemią. Selen jest z kolei silnym przeciwutleniaczem, który usuwa z organizmu wolne rodniki i zmniejsza ryzyko tworzenia się nowotworów.

Drobiowe mięso powinno być ważnym składnikiem diety dzieci i osób aktywnych fizycznie. Poleca się je również tym, którzy mają problemy z trawieniem – jest lekkostrawne i nie powoduje dolegliwości żołądkowych. Spożywanie drobiu jest też istotne w trakcie diety redukcyjnej – dostarcza dużych ilości białka, zapewnia uczucie sytości, przyspiesza metabolizm i chroni przed spalaniem mięśni. Trzeba jednak pamiętać, że każde mięso należy spożywać w umiarkowanych ilościach. W przeciwnym wypadku zbyt mocno zakwasza organizm i może powodować bóle głowy, zmęczenie i złe samopoczucie.

Mity na temat mięsa drobiowego

Mięso drobiowe
©123RF/PICSEL

Kurczaki faszerowane są hormonami wzrostu i antybiotykami

To popularny mit. Podawanie antybiotyków i hormonów jest surowo zakazane na podstawie ustawy z 2006 r. Antybiotykoterapia może być wprowadzona tylko w określonych przypadkach (np. gdy stwierdza się chorobę) i wyłącznie pod nadzorem lekarza weterynarii. Uboju dokonuje się wtedy w odpowiednim czasie, gdy substancje zostają usunięte z organizmu zwierząt. Partie mięsa są także badane pod kątem zawartości antybiotyków i innych substancji, zanim trafią do sprzedaży.

Pasze dla drobiu są genetycznie modyfikowane

Hodowcy drobiu muszą używać określonych, gotowych pasz i nie mogą ingerować w ich skład. Jak zapewnia Krajowa Rada Drobiarska, znajduje się w nich kukurydza i produkty na jej bazie, a także inne zboża, wysokobiałkowa śruta sojowa, witaminy i minerały niezbędne dla poszczególnych gatunków zwierząt. Od czasu wejścia Polski do Unii Europejskiej producenci drobiu otrzymali zakaz dodawania do pasz popularnych mączek zwierzęcych, czyli wspomagaczy wzrostu. Duże rozmiary drobiu wynikają z bogatej w minerały i zbilansowanej paszy, a także hodowli zwierząt o odpowiedniej linii genetycznej. Producenci hodują po prostu te gatunki drobiu, które naturalnie i szybko osiągają duże rozmiary.

Które drobiowe mięso jest najzdrowsze?

Najzdrowsze mięso
©123RF/PICSEL

Najzdrowsze jest białe mięso drobiowe (kurczak, indyk, struś), ponieważ jest najchudsze i zawiera najwięcej białka. Nieco bardziej tłuste jest mięso czerwone (gęś, kaczka). Inne ilości tłuszczu znajdują się też w różnych częściach mięsa. Najchudsza jest pierś, nieco więcej tłuszczu znajdziemy w udkach, a najwięcej w drobiowej skórze. Na kaloryczność i wartości odżywcze duży wpływ ma także sposób przygotowywania mięsa. Najlepiej je gotować, dusić lub przyrządzać w piekarniku, a unikać smażenia.

Jak rozpoznać świeże mięso drobiowe?

By mieć pewność wysokiej jakości mięsa, warto kupować to z odpowiednim certyfikatem, na przykład z oznaczeniem QAFP (Quality Assurance for Food Products), zamknięte w próżniowych opakowaniach. Mięso kurczaka powinno być jasnoróżowe i błyszczące. Gdy jest świeże, jego konsystencja jest zwarta i sprężysta, pod wpływem nacisku mięso szybko wraca do poprzedniego kształtu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas