Ewa Wachowicz zdradza, jak zrobić idealne schabowe. Wyjdą miękkie i chrupiące jak nigdy

Kotlet schabowy jest niekwestionowanym królem tradycyjnej polskiej kuchni. Jego przygotowanie zazwyczaj nie sprawia nam szczególnych problemów, jednak zdarza się, że kotlety wychodzą nam twarde, mało aromatyczne, a ich panierka odkleja się i zostaje na patelni. Ewa Wachowicz zdradziła, jak tego uniknąć.

Jak zrobić idealne kotlety schabowe?
Jak zrobić idealne kotlety schabowe? 123rf123RF/PICSEL

Może się nam wydawać, że przygotowanie schabowego jest dziecinnie proste. W końcu polega na pokrojeniu i rozbiciu mięsa, przyprawieniu oraz zapanierowaniu go, i następnym usmażeniu. Okazuje się, że wielu z nas popełnia proste błędy, które mogą nieco popsuć nam smak tej potrawy. O tym, jak bezbłędnie przygotować doskonałe schabowe opowiedziała w rozmowie z "Faktem" Ewa Wachowicz.


Ewa Wachowicz ikoną polskiej kuchni

Ewa Wachowicz to jedna z najbardziej znanych polskich restauratorek i dziennikarek kulinarnych. Obecnie znana jest przede wszystkim ze swojego autorskiego programu "Ewa gotuje", dzięki któremu otrzymała miano ikony polskiej kuchni. Zarówno w programie, jak i w mediach społecznościowych Ewa Wachowicz chętnie dzieli się tajemnicami gotowania.

Oprócz tego Ewa prowadzi kultową już restaurację w Krakowie. W "Zalipiankach" zjemy tradycyjne regionalne dania, w tym właśnie kotlet schabowy z kością, który jest ulubieńcem wielu klientów.

Ewa Wachowicz zyskała popularność dzięki programowi "Ewa gotuje"
Ewa Wachowicz zyskała popularność dzięki programowi "Ewa gotuje"AKPA

Zobacz również: Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku
Idealny kotlet schabowy według Ewy Wachowicz

Niedawno dziennikarze "Faktu" zapytali ekspertkę kulinarną o sekret idealnego kotleta schabowego. Według Ewy Wachowicz kluczowym elementem jest wybór mięsa. Ekspertka podkreśla, aby nie oszczędzać na mięsie i kupować tylko świeży schab najwyższej jakości. 

Bardzo ważny jest również wybór odpowiednich kawałków mięsa. Przyrządzając schabowe w domu, wielu z nas stawia na schab bez kości, przez co nasze schabowe przypominają raczej sznycle. Jak się jednak okazuje obecność zarówno kości, jak i tłuszczu jest bardzo ważna:

Przy kości zawsze jest trochę tłuszczu, a ten jest nośnikiem smaku. Warto też zadbać o to, by nasz kawałek schabu miał tłuszczową otoczkę. To wzbogaca smak kotleta
wyjaśnia Ewa Wachowicz w rozmowie z "Faktem".

Ekspertka często podkreśla, że tłuszcz w rozsądnych ilościach jest niezbędny, a jego obecność nadaje głębszy smak nie tylko kotletom schabowym, ale i wielu innym potrawom.

123RF/PICSEL

Złocista i chrupiąca panierka. Jaki jest jej sekret?

Po wybraniu odpowiedniego kawałka mięsa należy rozbić je tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w panierce. Ewa Wachowicz poleca do tego mąkę orkiszową zamiast tradycyjnej bułki tartej, co dodaje daniu niepowtarzalnego charakteru.

Kolejnym sekretem restauratorki jest smażenie kotletów na smalcu. Smalec, dzięki swojej wysokiej temperaturze dymienia, nie tylko dobrze nadaje się do smażenia, ale dodatkowo nadaje potrawie wyjątkowy smak. Ewa Wachowicz zdradza, że dla uzyskania głębi smaku podczas smażenia możemy zmieszać smalec z masłem klarowanym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas